Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Valentina Buliga își exprimă îngrijorarea: Este o rușine națională...

© Sputnik / Miroslav RotariValentina Buliga
Valentina Buliga - Sputnik Moldova
Abonare
În contextul marcării Zilei Internaționale pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor, politicianul și profesorul universitar Valentina Buliga și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acest fenomen care, cu regret, mai există în societatea noastră.
Valentina Buliga își exprimă îngrijorarea: Este o rușine națională...

În fiecare an, în data de 25 noiembrie, este marcată Ziua Internațională pentru Eliminarea Violenței Asupra Femeilor. Statisticile sunt alarmante: aproape jumătate dintre femeile din Uniunea Europeană s-au confruntat cu acte de hârțuire sexuală verbală, fizică sau online.

Violența împotriva femeilor este recunoscută ca fiind una dintre cele mai stringente probleme actuale. O bună parte a femeilor din țara noastră tolerează violența soților sau a concubinilor, iar din frică, rușine sau de dragul copiilor tăinuiesc acest fapt și nu cer ajutor.

"Cea  mai mare îngrijorare este că în Republica Moldova persistă încă acest fenomen. Este un fenomen despre care nu s-a vorbit mulți ani, pentru că se considera că este legat de viața privată a persoanei. Este o rușine a noastră națională", a declarat pentru Sputnik Valentina Buliga.

Potrivit ei, factorii care-i provoacă pe moldoveni să recurgă la acte de violență sunt sărăcia, emigrația, stereotipurile, consumul excesiv de alcool și diminuarea valorilor familiale.

"Practic, fiecare a șasea femeie din Moldova a fost victimă a violenței în familie. 19 la sută din cetățeni consideră că aceasta este o problemă privată, 49 la sută consideră că este o problemă foarte gravă, iar 39 de procente sunt de părere că este doar o problemă", a subliniat Buliga.

Totuși, potrivit statisticilor prezentate de mai multe organizații neguvernamentale, pe an ce trece numărul moldovencelor care beneficiază de consiliere psihologică și juridică este tot mai mare. Femeile au devenit mult mai informate și conștientizează faptul că trebuie să-și apere drepturile.

Anual, în data de 25 noiembrie, în întreaga lume, sunt organizate activități menite să trezească conștiința publică în fața acestui flagel.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0