Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum vom trece frontiera moldo-română de Revelion: Anunțul autorităților

© AFP 2024 / DANIEL MIHAILESCUVama Sculeni
Vama Sculeni - Sputnik Moldova
Abonare
Suntem în preajma sărbătorilor de iarnă, timp în care punctele de trecere ale frontierei de stat devin mai aglomerate. Cum vor face față fluxului de călători angajații de la punctele de trecere a frontierei moldo-române.

De sărbători, tot mai mulți moldoveni se întorc acasă pentru a fi alături de familie. Totodată, un număr mare de persoane aleg să petreacă Revelionul sau Crăciunul la munte. Astfel, în perioada sărbătorilor de iarnă crește considerabil numărul călătorilor care traversează frontiera de stat. În acest sens, autoritățile de la Chișinău au gândit un plan pentru eficientizarea fluxului de călători la frontiera moldo-română, pe care l-au discutat cu autoritățile de peste Prut.

Revelion - Sputnik Moldova
Societate
Euforia sărbătorilor de iarnă: Cât plătim în acest an pentru decorațiuni

Astfel, managerii Direcției Generale Control al Frontierei și reprezentanții Poliției de Frontieră din România au decis să activeze în regim sporit prin sporirea numărului de angajați, să aplice tehnica portativă de citire a actelor de călătorie și să efectueze procedurile de control pe toate arterele disponibile, inclusiv aplicarea reversului.

Totodată, pentru a evita formarea cozilor și pentru a asigura un control operativ, părțile au convenit ia următoarele măsuri:

  • Monitorizarea permanentă a situației fluxului de pasageri și mijloace de transport, în scopul acumulării datelor cu privire la timpii de așteptare, orele și zilele cele mai aglomerate;
  • Suplinirea, la necesitate, a numărului de polițiști de frontieră, prin utilizarea la maxim a forțelor și mijloacelor disponibile;
  • Folosirea la maxim a infrastructurii punctelor de trecere (disponibilitatea tuturor pistelor de control);
  • Facilitarea categoriilor de călători prioritare, familiile cu copii minori, persoanelor cu dezabilități etc., deschiderea pentru aceste categorie de călători a pistei destinate Corpului Diplomatic;
  • Redirecționarea cazurilor, ce necesită documentare și verificări suplimentare, către personalul, altul decât cel aflat nemijlocit la pista de control, pentru a asigura continuitatea fluxului de călători și mijloace de transport.

Potrivit datelor autorităților, cele mai solicitate posturi vamale de la frontiera moldo-română rămân a fi Sculeni, Leușeni și Giurgiulești.

Fluxul de știri
0