Виноградник - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Întâlnire importantă la Preşedinţie: Este în joc securitatea energetică a ţării

Urmăriți-ne pe
Yandex newsTelegram
Preşedintele ţării a avut o întrevedere cu şeful „Moldovagaz” Vadim Ceban, în cadrul căreia a fost discutată problema siguranţei energetice a ţării pe timp de iarnă.

CHIŞINĂU, 23 nov – Sputnik. Preşedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al S.A. „Moldovagaz”, care i-a comunicat despre rezultatele întrevederii recente de la Moscova cu Alexei Miller, președintele Consiliului de Administrare al companiei „Gazprom”.

Astfel, Ceban i-a comunicat lui Dodon că s-a ajuns la o înțelegere de cu partea rusă conform căreia livrarea gazelor naturale în Republica Moldova, inclusiv în regiunea transnistreană, începând cu 1 ianuarie 2020, va fi efectuată în volumele necesare, ţinând cont de faptul că termenul contractului actual cu „Gazprom” expiră la 31 decembrie curent.

Părţile au luat în calcul eventualele dificultăți legate de tranzitul de gaze naturale pe teritoriul Ucrainei, care ar putea apărea după 1 ianuarie 2020, „Moldovagaz” și „Gazprom” examinează posibilitatea includerii în contract a unor puncte suplimentare de primire-predare a gazelor naturale pentru consumatorii din Republica Moldova.

Este vorba despre Stațiile de Măsurare Gaze de la hotarul Rusiei cu Ucraina, a României cu Ucraina și la granița de vest a Ucrainei cu statele UE.

„De asemenea, este examinată posibilitatea livrării gazelor naturale rusești în regim revers pe traseul Bulgaria – România – Ucraina – Republica Moldova din partea „Fluxului turcesc”, prin sistemul de gazoducte magistrale transbalcanice, cu transmiterea lor către „Moldovagaz” la hotarul România – Ucraina (punctele de trecere a frontierei Isaccea / Orlovka)”, a scris preşedintele pe pagina sa de Facebook.

În cadrul discuţiei, Dodon a subliniat că livrările de gaze naturale în perioada rece a anului este parte a securității naționale a Republicii Moldova. La rândul său, Ceban a dat asigurări că SA ”Moldovagaz” și SAP ”Gazprom” garantează livrările neîntrerupte ale gazelor naturale în țara noastră cu condiția menținerii tranzitului prin Ucraina sau pe traseul alternativ ”Fluxul turcesc”.

Fluxul de știri
0