Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Asociațiile de coproprietari în condominiu vor fi scutite de impozitul pe venit

© SputnikBloc de locuit
Bloc de locuit - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Asociațiile de coproprietari în condominiu vor fi scutite de impozitul pe venit, potrivit proiectului Politicii Bugetar Fiscale pentru anul 2020.

CHIȘINĂU, 23 nov – Sputnik. Ministerul Finanțelor propune scutirea de impozitul pe venit a asociațiilor de coproprietari în condominiu. Propunerea se conține în proiectul Politicii Bugetar Fiscale pentru anul 2020, ce urmează să fie avizat de Guvern și votat de Parlament.

Raporturile de proprietate în condominiu, modul de creare, exploatare, înstrăinare a proprietății imobiliare și de transmitere a drepturilor asupra ei în condominiu sunt reglementate în mod special prin Legea condominiului în fondul locativ.   Asociațiile de coproprietari în condominiu sunt organizații a proprietarilor de locuințe care s-au asociat pentru administrarea, întreținerea și exploatarea în comun a complexului de bunuri imobiliare în condominiu. Aceste asociații stabilesc taxe și plăți pentru locatari cu scopul de a asigura prestarea anumitor servicii (deservirea blocului, întreținerea ascensorului etc.).

Proiectare, casă, economie, construcţii, investiţii - Sputnik Moldova
Impozitul pe bunurile imobiliare: Modificări importante din 2020

Aceste plăți nu trebuie să fie colectate cu scop de realizare a profitului, iar veniturile provenite din activitatea economică a asociației de coproprietari se folosesc, conform deciziei adunării generale a membrilor (reprezentanților) asociației, pentru plata cheltuielilor comune sau se repartizează în fonduri speciale pentru a fi utilizate în scopurile prevăzute de statut.

Venitul suplimentar poate fi repartizat pentru alte scopuri prevăzute de legislație și statutul asociației.

”Tratamentul legislativ este unul similar și altor organizații sub formă de asociații obștești, fundații, partide politice”, remarcă specialiștii de la Ministerul Finanțelor.

Astfel, în vederea tratării egale din punct de vedere fiscal a asociațiilor de coproprietari în condominiu similar cu alte organizații necomerciale, se propune scutirea de impozitul pe venit a acestor asociații.

Fluxul de știri
0