Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Noi detalii în cazul reținerii fostului șef al PCCOCS: Riscă până la 15 ani de pușcărie

© Sputnik / Сергей Венявский / Accesați arhiva multimediaАрест
Арест - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura Anticorupție a anunțat oficial că fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă a fost reținut pentru 72 de ore. Acesta riscă ani grei de închisoare.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Procuratura Anticorupție anunță că fostul șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale, Nicolae Chitoroagă, a fost reținut. Procurorii au descins astăzi la domiciliul fostului șef PCCOCS, dar și în locuințele altor trei persoane, într-o cauză penală pornită pe faptul îmbogățirii ilicite.

PCCOCS - Sputnik Moldova
Societate
Procurorii Anticorupție, la fostul șef PCCOCS

Într-un comunicat de presă emis de PA este precizat că urmărirea penală a început după ce în presă au apărut mai multe investigații jurnalistice.

În cadrul anchetei s-a descoperit că Nicolae Chitoroagă ar fi beneficiarul unui bazin acvatic cu o suprafață de 37 de ha, amplasat într-o localitate din raionul Ungheni. Totodată, s-a stabilit faptul că nașul de cununiel al fostului șef PCCOCS, cât și SRL-ul ce-i aparține au devenit proprietari la mai multe terenuri din preajma bazinului, asupra unora din ele în condiții dubioase.

„Potrivit materialelor cauzei penale, în luna septembrie anul 2018, societatea comercială a devenit proprietarul unui teren cu destinație agricolă de peste 8,8 ha, situat într-o localitate din raionul Ungheni. Un an mai târziu același SRL devine proprietar al unei construcții de 6800 m.p. și la 5 terenuri agricole cu suprafața de peste 42 ha, în altă localitate din același raion”, mai este specificat în comunicatul Procuraturii Anticorupție.

Procurorii au mai descoperit că din data de 2 mai, curent societatea a devenit proprietarul altui teren cu destinație agricolă, cu suprafața de 0,25 ha, situat în a treia localitate din raionul Ungheni, pe care sunt amplasate construcții agroindustriale cu suprafața de peste 300 de metri pătrați, estimate la valoarea de peste 200 000 lei.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate - Sputnik Moldova
Societate
Ultimă oră: Șeful PCCOCS, Nicolae Chitoroagă, a demisionat

„În perioada anilor 2016 - 2018 pe unul din terenurile menționate supra a fost construită o vilă cu suprafața exterioară de 551,4 metri pătrați, valoarea căreia a fost evaluată la 2 880 000 lei. La fel, vila menționată, a fost racordată la energie electrică, valoarea de bilanț a căreia este de 897 131,55 lei”, menționează procurorii anticorupție.

În același timp, procurorul Nicolae Chitoroagă și membrii familiei acestuia au declarat venit, în perioada 2012 - 2018, în sumă de aproape 2 milioane de lei. Iar valoarea bunurilor achiziționate din 2019 până în prezent, depăşeşte substanţial, veniturile legale indicate în declarațiile de avere și interese personale, cu aproximativ 1 milion 700 de mii de lei.

Pavel Grigorciuc a fost reținut de PCCOCS - detalii>>>

Ca rezultat al acțiunilor de urmărire penală efectuate, fostul șef PCCOCS a fost reținut pentru un tremen de 72 de ore.

Acesta riscă o amendă în mărime de la 8 mii la 10 mii de unităţi convenţionale sau cu închisoare de la 7 la 15 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Fluxul de știri
0