Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Va cere oare FMI să fie reduse pensiile pentru pensionarii moldoveni

© AFP 2024 / Mandel NganFondul Monetar Internațional (FMI)
Fondul Monetar Internațional (FMI) - Sputnik Moldova
Abonare
Invitat în studioul radio Sputnik Moldova, expertului economic Viorel Gârbu a încercat să dea un răspuns la întrebările: va continua oare țara noastră să coopereze cu FMI și nu va duce oare această cooperare la necesitatea de a reduce substanțial cheltuielile sociale.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Mulți experți sunt de părerea că cooperarea cu astfel de organizații precum FMI afectează în mod serios păturile vulnerabile ale populației și duce la sărăcirea și mai mare a cetățenilor. Deseori poți auzi astfel de afirmații precum că banii acordați de Fond pot contribui la creșterea economiei, în schimb FMI impune reducerea cheltuielilor sociale.

Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Autoritățile locale vor avea mai mulți bani, dar nu suficienți pentru a se dezvolta

Recent președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a declar că vor fi introduse măsuri privind asistența socială pentru păturile vulnerabile ale populației, fapt ce va necesita anume cheltuieli bugetare suplimentare. Nu va cere oare FMI anume reducerea acestor cheltuieli în schimbul ajutorului financiar acordat Moldovei? Sau s-ar putea întâmpla ca FMI să refuze în general să sprijine țara noastră? Economistul Viorel Gârbu a încercat să dea un răspuns la aceste întrebări.

„Dacă e să vorbim de politica FMI, această organizație urmărește mai curând scopul de a fi reduse cheltuielile pentru educație, asistența medicală de stat și altele de acest gen, adică sunt afectate cheltuielile indirecte pentru păturile defavorizate și sărace ale populației”, a declarat Gîrbu.

Premierul Ion Chicu a discutat astăzi cu oamenii de afaceri din Orhei - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Chicu promite să nu majoreze taxele pentru oamenii de afaceri

Potrivi acestuia, politica FMI se referă în cea mai mică măsură la plățile sociale directe și mai curând afectează sectoarele sociale mari, precum știința, educația, medicina. Adică, latura negativă a politicii FMI poate fi considerată din acest punct de vedere. La cererea FMI și sub presiunea acestuia sunt închise multe școli, spitale.

„Însă, la ora actuală, observăm că Guvernul nu promovează nici un fel de politică în acest sens. Cel puțin, nu au fost formulate nici un fel de sarcini privind închiderea instituțiilor cu menire socială. De aceea nu cred că Guvernul va avea anumite probleme cu FMI în ceea ce ține derealizarea reformelor sociale, în cazul în care Guvernul va aloca mai mulți bani pentru asistența socială a păturilor vulnerabile ale populației”, a conchis Gîrbu.

Fluxul de știri
0