Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Autoritățile locale vor avea mai mulți bani, dar nu suficienți pentru a se dezvolta

© Sputnik / Miroslav RotariViorel Gârbu
Viorel Gârbu - Sputnik Moldova
Abonare
Experții Congresului Autorităților Locale din Moldova susțin viziunea Guvernului de consolidare a autonomiei financiare a APL-urilor, însă, spun că aceste măsuri nu sunt suficiente pentru a fortifica independența financiară a administrațiilor locale.
Autoritățile locale vor avea mai mulți bani, dar nu suficienți pentru a se dezvolta

Expertul CALM Virel Gârbu este de părere că recentele măsuri anunțate de Guvern prin care 100% din încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele primăriilor nu sunt suficiente.

Аллея на бульваре Мирча чел Бэтрын - Sputnik Moldova
Statul, tot mai hapsân: Iată ce taxe și impozite a ajuns să plătească o familie pe an

El consideră că Guvernul ar trebui să aibă o deschidere mai mare față de administrațiile locale pentru ca și  impozitele pe venit a persoanelor juridice să ajungă în bugetele locale, ceea ce ar fi un pas important în stimularea dezvoltării economice locale. 

„Măsura anunțată de Guvern, momentan, nu contribuie la creșterea autonomiei locale, fiindcă impozitul pe venit a persoanelor fizice este unul nesemnificativ, care nu are o pondere mare la formarea bugetelor pentru autoritățile publice de nivel 1 sau 2. Această măsură nu schimbă nimic în repartizarea veniturilor dintre bugetul de stat și bugetele locale. Din acest motiv  nu produce creștere în partea ce ține de autonomia financiară locală”, a precizat Gârbu

El mai spune că la ora actuală 75 la sută din aceste venituri rămân în gestiunea autorităţilor locale, iar 25 la sută merg pentru crearea fondului de echilibrare. Foarte multe localități se alimentează astăzi nu din impozitul încasat pe loc ,dar sunt întreținute din Fondul de echilibrare.

Мигранты в Москве - Sputnik Moldova
Când străinii vor umple golul lăsat de moldovenii ce își părăsesc țara - Opinia expertului

„Ceea ce ar trebui să se producă cu adevărat pentru a schimba starea de lucruri este că mai multe surse din impozitul pe venit a persoanelor juridice ar trebuie să ajungă în bugetele locale. Asta ar fi un pas important în consolidarea autonomiei locale financiare și stimularea dezvoltării economice locale. Această măsură va produce o redistribuire reală a veniturilor dintre bugetul de stat și cel local. În același timp, trebuie să înțelegem că în Moldova există dezechilibre financiare, unde unele localități beneficiază de facilități fiscale mari. Este vorba de municipiul Chișinău și UTA Găgăuz-Yeri, acolo unde 100% din impozite accize sau TVA rămân pe loc”, a precizat Viorel Gârbu.

Guvernul propune ca de la 1 ianuarie 2020, 100% din încasările din impozitul pe venit al persoanelor fizice să rămână în bugetele primăriilor din localităţile rurale. La ora actuală, în Parlament există trei inițiative legislative ce vizează modul de distribuire a impozitului pe venitul persoanelor juridice și fizice.

Fluxul de știri
0