Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Se schimbă legea: Primarul municipiului Chișinău va avea mai multe împuterniciri

© Sputnik / Miroslav RotariПримэрия Кишинева
Примэрия Кишинева - Sputnik Moldova
Abonare
Deputații urmează să voteze mai multe modificări la Legea cu privire la statutul municipiului Chișinău și Legea privind principiile urbanismului şi amenajării teritoriului.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Noțiunile ”intravilan” și ”extravilan”, fiind depășite în timp, vor fi excluse din Legea cu privire la principiile urbanismului şi amenajării teritoriului. În acest sens a fost înaintat un proiect de lege pentru modificarea și completarea unor acte legislative, avizat de Comisia protecție socială, sănătate și familie.

„Noțiunile de ”extravilan” și ”intravilan” reflectă situația de epocă, când toate terenurile agricole au fost gestionate de Ministerul Agriculturii”, specifică autorii proiectului de lege.

Liviu Vovc despre o nouă numire a viceprimarilor și a președinților de raioane - Sputnik Moldova
Video
Doar acești oameni vor putea fi președinți de raion: Iată ce a decis Parlamentul

Totodată, proiectul propus stabilește o ierarhie obligatorie a documentației de urbanism – începând cu planul urbanistic general al localității și până la planul urbanistic de detaliu. Stabilirea ierarhiei va exclude acțiunile orientate spre înlocuirea planului urbanistic general al localității cu alte documente, ceea ce provoacă dezvoltarea haotică a localităților.

De asemenea, pentru armonizarea legislației naționale în domeniul construcției cu cea a UE, se propune stipularea prin lege a unei noi exigențe – ”utilizarea sustenabilă a resurselor naturale”.

Proiectul de lege are mai multe anexe prin care se dau exemple de cereri pentru obținerea actelor necesare, dar și se fac propuneri de modificare a celor existente, inclusiv prin completarea cu informații suplimentare, de exemplu – cu numărul cadastral al imobilului sau terenului.

Modificarea la o altă lege – cu privire la statutul municipiului Chișinău - propune suplimentarea funcțiilor consiliului local și ale primarului general privind inițierea, elaborarea, avizarea și aprobarea documentației de urbanism și amenajare a teritoriului.

Potrivit autorilor, toate propunerile de modificare a legislației au menirea de a elimina favorizarea construcțiilor neautorizate și a reduce numărul de conflicte generate de acestea.

Fluxul de știri
0