CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Programul de activitate al Guvernului condus de Ion Chicu a fost publicat joi, 21 noiembrie, pe site-ul gov.md.
„Având în vedere statutul de guvern minoritar, instituit în scopul redresării situației precare în majoritatea domeniilor vieții social-economice din Republica Moldova, orizontul de timp al acestui Program se limitează la perioada de până la alegerile prezidențiale din toamna anului 2020”, se spune în preambulul documentului.
„Țara este total nepregătită pentru perioada de iarnă, este incertă situația privind aprovizionarea cu gaze naturale după 1 ianuarie”, se spune în preambulul documentului.
„În aceste condiții, Guvernul va întreprinde toate măsurile pentru a spori nivelul securității energetice a țării, pregătind și scenarii de rezervă. Vor fi întreprinse măsuri urgente pentru deblocarea exporturilor produselor agricole în direcția răsăriteană, inacțiunea Guvernului precedent având semne vizibile de sabotaj în această privință”, declară Cabinetul de Miniștri.
Guvernul Chicu își declară drept „obiectiv suprem” îmbunătățirea calității vieții oamenilor.
„În acest scop, vom intensifica relațiile noastre cu Uniunea Europeană, vom respecta toate angajamentele internaționale asumate în trecut, inclusiv Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană și documentele semnate în cadrul Comunității Statelor Independente”, subliniază Cabinetul de Miniștri.
„Vom promova o politică externă echilibrată, consolidând statutul de neutralitate al Republicii Moldova. Avem drept obiectiv întărirea parteneriatelor strategice pe care țara noastră le edifică cu Statele Unite ale Americii și Federația Rusă. Totodată, vom continua și vom intensifica eforturile de aprofundare a relațiilor de prietenie cu țările vecine, România și Ucraina”, mai anunță Guvernul Chicu.
În domeniul Justiției, Guvernul Chicu își propune „identificarea unui Procuror General independent și integru”, „identificarea și înlăturarea vulnerabilităților justiției în raport cu interesele nejustificate ale politicului, ale businessului, dar și protejarea împotriva presiunilor grupărilor criminale”, „investigarea și tragerea la răspundere penală a persoanelor care se fac vinovate de devalizarea sistemului bancar al țării, de punerea în aplicare a schemelor de delapidare a patrimoniului public și privat”.
În sectorul Agriculturii, Cabinetul condus de Ion Chicu își propune „deblocarea exporturilor de produse agroalimentare pe piața Federației Ruse și extinderea listei exportatorilor de produse proaspete, băuturi alcoolice și produse conservate”.