Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

În exclusivitate pentru Sputnik: Ion Chicu, despre negocierile purtate la Moscova

© Sputnik / Дмитрий Астахов / Accesați arhiva multimediaPremierul moldovean, Ion Chicu
Premierul moldovean, Ion Chicu - Sputnik Moldova
Abonare
Înainte de a părăsi Moscova, la decolare, premierul moldovean, Ion Chicu, a relatat în exclusivitate pentru Sputnik care sunt înțelegerile la care s-a ajuns în cadrul vizitei sale oficiale.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Pentru prima dată în ultimii șapte ani prim-ministrul Republicii Moldova a efectuat o vizită oficială în Federația Rusă.

Premierul Federației Ruse, Dmitri Medvedev, și premierul Republicii Moldova, Ion Chicu (în stânga) - Sputnik Moldova
Relațiile moldo-ruse: Moscova speră să recupereze oportunitățile ratate

Între-timp, în relațiile bilaterale dintre Chișinău și Moscova au apărut un șir de probleme care necesită a fi soluționate în mod neapărat. Vizita lui Ion Chicu a fost una încărcată.

În capitala Federației Ruse, el s-a întâlnit cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, și cu președintele administrației Gazpromului, Alexei Miller.    

Premierul moldovean a reușit să ajungă la o înțelegere privind micșorarea prețului de livrare a gazelor rusești, dar a discutat și problema exporturilor moldovenești în Rusia.

Înainte ca delegația moldovenească să se îmbarce în avion ca să revină în Patrie, corespondentul Sputnik  l-a contactat pe premier și l-a solicitat să răspundă la câteva întrebări.

- Despre ce s-a discutat la întrevederea cu șeful guvernului rus, dmitrii Medvedev, și ce înțelegeri ați reușit să obțineți?

- Cu adevărat, după o pauză de șapte ani, astăzi a avut loc vizita prim-ministrului Republicii Moldova la Moscova. În cadrul discuțiilor de astăzi, noi am reușit să reluăm dialogul constructiv la nivel de guvern. În această perioadă, s-au adunat multe problemele în relațiile bilaterale, inclusiv în domeniul comerțului, a relațiilor economice, culturale și altele. Noi considerăm că acest prim pas este unul foarte important în restabilirea dialogului normal, constructiv între țările noastre.

Bineînțeles, am făcut o analiză a ceea ce a fost ratat în această perioadă. Și singura posibilitate de recuperare a pierderile care au fost cauzate este să găsim posibilitatea să restabilim relațiile la nivelul comisiei interguvernamentale, la nivelul relațiilor bilaterale între ministere și între conducerea guvernelor.

- Astăzi V-ați întâlnit cu șeful consiliului de directori al Gazprom, Alexei Miller. Propunerile făcute de parte rusă privind livrările de gaze satisfac partea moldovenească?

- Am discutat chestiunea livrărilor de gaze, prețul și reducerea riscului în asigurarea cu gaze după 1 ianuarie.

- Datoriile pentru gaze revin, în cea mai mare parte, regiunii transnistrene. Ați discutat despre restructurarea acestor datorii?

- Această chestiune necesită o analiză profundă. Noi acum am abordat-o în special problema livrărilor de gaze după 1 ianuarie.

- Ce soluții ați identificat pentru exportul mărfurilor moldovenești în Federația Rusă, privind eliberarea autorizațiilor pentru transportatori?

- Noi am discutat această chestiune și am avut parte de înțelegere în chestiunea deblocării exporturilor, în chestiunea eliberarea autorizațiilor pentru transportatori. Avem susținere și avem înțelegere reciprocă în această chestiune.

- Aveți un termen privind soluționarea acestei probleme?

- Vom discuta în cel mai apropiat timp, aceste chestiuni nu suportă să fie amânate.

Fluxul de știri
0