CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Pentru prima dată în ultimii șapte ani prim-ministrul Republicii Moldova a efectuat o vizită oficială în Federația Rusă.
Între-timp, în relațiile bilaterale dintre Chișinău și Moscova au apărut un șir de probleme care necesită a fi soluționate în mod neapărat. Vizita lui Ion Chicu a fost una încărcată.
În capitala Federației Ruse, el s-a întâlnit cu omologul său rus, Dmitri Medvedev, și cu președintele administrației Gazpromului, Alexei Miller.
Premierul moldovean a reușit să ajungă la o înțelegere privind micșorarea prețului de livrare a gazelor rusești, dar a discutat și problema exporturilor moldovenești în Rusia.
Înainte ca delegația moldovenească să se îmbarce în avion ca să revină în Patrie, corespondentul Sputnik l-a contactat pe premier și l-a solicitat să răspundă la câteva întrebări.
- Despre ce s-a discutat la întrevederea cu șeful guvernului rus, dmitrii Medvedev, și ce înțelegeri ați reușit să obțineți?
- Cu adevărat, după o pauză de șapte ani, astăzi a avut loc vizita prim-ministrului Republicii Moldova la Moscova. În cadrul discuțiilor de astăzi, noi am reușit să reluăm dialogul constructiv la nivel de guvern. În această perioadă, s-au adunat multe problemele în relațiile bilaterale, inclusiv în domeniul comerțului, a relațiilor economice, culturale și altele. Noi considerăm că acest prim pas este unul foarte important în restabilirea dialogului normal, constructiv între țările noastre.
Bineînțeles, am făcut o analiză a ceea ce a fost ratat în această perioadă. Și singura posibilitate de recuperare a pierderile care au fost cauzate este să găsim posibilitatea să restabilim relațiile la nivelul comisiei interguvernamentale, la nivelul relațiilor bilaterale între ministere și între conducerea guvernelor.
- Astăzi V-ați întâlnit cu șeful consiliului de directori al Gazprom, Alexei Miller. Propunerile făcute de parte rusă privind livrările de gaze satisfac partea moldovenească?
- Am discutat chestiunea livrărilor de gaze, prețul și reducerea riscului în asigurarea cu gaze după 1 ianuarie.
- Datoriile pentru gaze revin, în cea mai mare parte, regiunii transnistrene. Ați discutat despre restructurarea acestor datorii?
- Această chestiune necesită o analiză profundă. Noi acum am abordat-o în special problema livrărilor de gaze după 1 ianuarie.
- Ce soluții ați identificat pentru exportul mărfurilor moldovenești în Federația Rusă, privind eliberarea autorizațiilor pentru transportatori?
- Noi am discutat această chestiune și am avut parte de înțelegere în chestiunea deblocării exporturilor, în chestiunea eliberarea autorizațiilor pentru transportatori. Avem susținere și avem înțelegere reciprocă în această chestiune.
- Aveți un termen privind soluționarea acestei probleme?
- Vom discuta în cel mai apropiat timp, aceste chestiuni nu suportă să fie amânate.