Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Otravă în magazine: Un produs foarte des folosit de moldoveni - pericol pentru sănătate

© Sputnik / Miroslav RotariСупермаркет
Супермаркет - Sputnik Moldova
Abonare
Un produs foarte popular, inclusiv printre moldoveni, reprezintă un adevărat pericol pentru sănătate: Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor vine cu un avertisment.

CHIȘINĂU, 21 nov – Sputnik. Conservele de ton, un produs care apare foarte des pe masa moldovenilor, sunt un adevărat pericol pentru sănătate, avertizează Centrului Național pentru Protecția Consumatorilor (CNPIEC).

Pericolul este condiționat de faptul că la producerea conservelor se folosește zincul. Producătorii susțin că o fac doar pentru proprietățile sale antimicrobiene, care contribuie la prelungirea duratei de viață a produselor.

Însă zincul în exces, avertizează specialiștii, se depune pe pereții intestinului și dereglează funcția acestuia de absorbție a nutrienților. În schimb, crește riscul ca toxinele să ajungă mult mai ușor în sânge. Astfel, aportul sporit de zinc poate provoca convulsii, febră, vărsături și chiar pierderea cunoștinței.

Și tonul proaspăt vă poate afecta grav sănătatea

Experții CNPIEC avertizează totodată că tonul și alți pești prădători conțin metale grele care provin din poluarea oceanelor.

Carne confiscată de ofițerii de investigații - Sputnik Moldova
Societate
Îngrozitor: Iată cum este măcelărită carnea pe care moldovenii o pun pe masă - Foto

Mecanismul de acumulare a metalelor grele este următorul: tonul mănâncă alți pești mai mici, care conțin și ei, la rândul lor, metale grele. Cu cât lanțul alimentar este mai mare și cu cât peștele este mai matur, cu atât conținutul de metale grele este mai mare.

Prin urmare, peștii prădători mari, cum ar fi tonul, conțin în general cantități mai mari de mercur decât speciile de pești mai mici.

Cum să soluționăm această dilemă? Pentru că, pe de o parte, tonul proaspăt este bogat în potasiu şi fosfor, vitamine B12, B3 (niacină) şi vitamina D, elemente extrem de importante pentru organismul uman. De cealaltă parte, tonul cu un ciclu de viață lung conține în general cel mai mult mercur, de natură să ne afecteze grav sănătatea.

Specialiștii recomandă să evităm în special tonul Albacore și tonul roșu, care sunt de dimensiuni mai mari.

Pe de altă parte, tonul numit Skipjack este un pește mai mic. Nu îmbătrânește și, prin urmare, conține în mod obișnuit cantități mai mici de metale grele.

Fluxul de știri
0