Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

Yak-130 și Mi-38, vedetele salonului aeronautic din Dubai

© Sputnik / Владимир Астапкович / Accesați arhiva multimediaСамолет Як-130. Архивное фото
Самолет Як-130. Архивное фото - Sputnik Moldova
Abonare
Avionul de antrenament Yak-130 și elicopterul multifuncțional Mi-38 au devenit adevărate „vedete” la salonului aeronautic din Dubai, captând atenția specialiștilor din Emiratele Arabe Unite.

Supremația în cer și prețuri ”terestre” - acestea sunt principalele atuuri ale industriei aeronautice rusești, care nu sunt trecute cu vederea de specialiști și clienți.

Avionul de antrenament Yak-130 și elicopterul multifuncțional Mi-38 au fost prezentate în cadrul salonului aeronautic ”Dubai Airshow 2019”, al treilea din lume ca importanță.

Elicopterul Mi-38 în Emiratele Arabe Unite - Sputnik Moldova
Video
Elicopterul Mi-38 în Emiratele Arabe Unite: De ce șeicii preferă tehnica rusească

Salonul aeronautic Dubai Airshow 2019 a atras peste 1200 de companii din 76 de state ale lumii. Aici au fost prezentate 165 de avioane, elicoptere și drone.

Pentru Corporația Aeronautică Unificată (OAK), Dubai reprezintă o platformă importantă de extindere a relațiilor de afaceri și cooperare. E o oportunitate minunată de a prezenta marfa într-o competiție directă cu concurenții – în cer și pe pământ.

Conducătorul OAK, Iurii Slusar a declarat că în Dubai a fost prezentată o versiune modernizată a Yak-130.

”A devenit nu doar un avion pentru exerciții, dar și, într-o mare măsură, unul de luptă”, a declarat Slusar.

În cadrul unui zbor demonstrativ, avionul a executat impecabil cele mai complicate figuri de pilotaj, de care în prezent sunt capabile doar navelor aeriene de generația 4++.

Un char T-80U - Sputnik Moldova
Militarii americani au testat tancul rusesc T-80U - VIDEO

De la începutul acestui an, OAK a sporit capacitățile și potențialul de luptă a aeronavei. La expoziția din Dubai pot fi văzute și mijloacele de atac aerian al Yak-130 – un tun cu două țevi de 30 milimetri, rachete ghidate, lansatoare de rachete nedirijate, mijloace de luptă radioelectronice.

Configurația VIP a elicopterului multifuncțional Mi-38 a provocat un interes sporit din partea specialiștilor și al potențialilor cumpărători din Emiratele Arabe Unite. Salonul aeronautic Dubai Airshow 2019 va oferi un nou impuls cooperării tehnice și militare a Rusiei cu statele CSI.

Vedetele tehnologice

În prezent, Rusia urmează să livreze partenerilor străini peste 100 de avioane Yak-130. Nava aeriană a fost achiziționată deja de Algeria și Bangladesh (câte 16 avioane), Belarus, Laos, Myanmar, iar 26 de avioane au fost comandate de Siria. Un interes similar îl manifestă Uzbekistanul. Avionul are o capacitate unică de a imita parametrii de zbor a multor modele de nave aeriene, inclusiv a avioanelor de vânătoare de generația a cincea.

Avionul militar de antrenamente Yak-130 cu două locuri este în afara oricărei concurențe. Aparatul de zbor permite pregătirea piloților de avioane multifuncționale supermanevrabile, precum cele de asalt și bombardiere (nicio mașină de antrenament din lume nu dispune de o gamă atât de largă de posibilități).

Test cu rachetă balistică - Imagine din arhivă - Sputnik Moldova
Rusia
Sistemul de rachete rusesc „S-500 Prometey” intră în producția în serie - Video

Yak-130 este o adevărată vedetă tehnologică care îmbină armonios capacitățile de antrenament și luptă. Avionul compact multifuncțional poate ridica în aer trei tone de muniții și efectua misiuni de asalt pe un câmp de luptă real. În calitate de avion de luptă ușor, Yak-130 este capabilă să lupte cu țintele aeriene și să distrugă cu arme de precizie înaltă ținte terestre și iese automat din picaj în timpul atacului în cazul în care există pericolul ciocnirii de sol. Avionul reînnoit poate să realizeze un spectru larg de sarcini – în funcție de cerințele clientului și regiunii în care va fi exploatat.

Șase puncte de atașare permit amplasarea mai multor combinații de rachete ghidate sau neghidate de tip “aer-aer”, “aer-sol” și bombe cu cădere liberă. Avionul este dotat cu două turboreactoare RD-35 cu un nou sistem de monitorizare digital. Are un prag al altitudinii practic de 12500 metri, viteza maximă – 1050 kilometri pe oră, raza de zbor de 2000 kilometri. Cu Yak-130 au fost stabilite câteva recorduri mondiale la rata de urcare la diverse altitudini cu încărcătură utilă și fără ea. Aviatorii și tehnicienii apreciază avionul pentru simplitatea mentenanței. Yak-130 nu are cerințe mari, este adaptat la zborurile în condiții climaterice dure.

Avion se desprinde de pista de decolare după aproximativ 12 de secunde de la ridicarea frânelor și o deplasare de 800 de metri. Rezerva de zbor a avionului Yak-130 este apreciată de producători la 10 mii de ore de zbor sau 30 de ani de exploatare.

Un elicopter multifuncțional ideal

De asemenea, cel mai nou elicopter rus Mi-38 a fost prezentat în premieră în afara țării. Aparatul de zbor dispune de parametri tehnici unici. Constructorii au extins capacitățile operaționale pentru a asigura o maximă universalitate a elicopterului. Un interes sporit al specialiștilor din Orientul Apropiat a trezit funcționarea sigură și confortabilă a noului aparat în condițiile unei clime aride, uscat și a reliefului montan. De fapt, exploatarea acestuia este posibilă inclusiv în diverse zone climatice – maritime, tropicale și chiar arctică.

Elicopterul a fost proiectat în conformitate cu cele mai stricte norme ecologice și de securitate actuale. Mi-38 este dotat cu un nou motor econom TV7-117V, un sistem digital integrat de pilotaj și navigare cu indicarea datelor pe cinci monitoare LCD. La construcția aparatului sunt utilizate agregate, componente, materiale compozite exclusiv de producție rusească.

Submarin - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Rusia
Submarin rusesc secret - Imagini video de la lansarea pe apă a noului sistem

În premieră pentru elicopterele construite în Rusia, a fost realizată schema amplasării motorului în fața reductorului principal, în locul amplasării tradiționale „în spate” (ceea ce ar permite diminuarea rezistenței aerodinamice, nivelului zgomotului în cabină și sporirea securității).

Elicopterul multifuncțional Mi-38 va ocupa nișa între Mi-8 și Mi-26. Datorită soluțiilor tehnice și inginerești, elicopterul depășește alte aparate din aceeași clasă după capacitatea de transport, locuri pentru pasageri și parametri tehnice de zbor de bază (viteza de croazieră – 290 km/h, raza de zbor – până la 1000 km, pragul de zbor – 5900 metri, echipajul – două persoane). Având o masă maximă la decolare de 15,6 tone, elicopterul este capabil să urce la bord la un atașament extern o încărcătură de 5 tone sau până la 30 de persoane în versiunea pentru pasageri.

Testările pentru Mi-38 în situații extreme au fost finalizate în iulie a acestui an, iar în noiembrie elicopterul a început să fie produs în serie la uzina de avioane din Kazan.

Ministerul Apărării al Rusiei a anunțat că în 2020 va primi până la 15 astfel de aparate de zbor. Elicopterul multifuncțional Mi-38 va permite sporirea mobilității trupelor, extinderea sferelor de exploatare și va continua tradiția campionului Mi-8 (versiunea de export – Mi-17B), care efectuează zboruri pe toate continentele planetei.

Fluxul de știri
0