Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Poliția le-a stricat distracția: Un grup de traficanți de droguri, reținuți - Video

© Pixabay / the3catsCocaină
Cocaină - Sputnik Moldova
Abonare
Oamenii legii au reținut mai multe persoane care sunt suspectate de producerea, contrabanda și punerea în circulație ilegală a drogurilor pe teritoriul țării.

CHIȘINĂU, 20 nov - Sputnik. Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a reținut și plasat în arest cinci persoane suspectate de producere, contrabanda și punerea în circulație ilegală a drogurilor de tip alfa-PVP, prin aplicația Telegram.

Această activitate le aducea venituri de peste 20.000 de lei zilnic. Ofițerii Direcției Antidrog a INI, în comun cu ofițerii Centrului pentru Combaterea Crimelor Informatice, ofițerii Direcției Generale Urmărire Penal și cu suportul angajaților BPDS „Fulger”, au destructurat activitatea ilicită a unui grup criminal organizat specializat în producerea, contrabanda și circulația ilegală a drogurilor sintetice de tip PVP, prin intermediul platformelor online.

Gruparea a fost documentată pe parcursul a cinci luni, perioadă în care polițiștii au stabilit că membrii grupului aveau reguli bine stabilite de comunicare, subordonare și disciplină.

 Бригада полиции специального назначения Fulger  - Sputnik Moldova
Societate
Răzbunare în stil mafiot: Iată ce grozăvii făcea o grupare criminală din Chișinău

În perioada documentării, au fost acumulate probe precum că liderul grupării a creat o rețea de comercializare a drogurilor de tip sintetic prin intermediul aplicației Telegram și a atribuit rolul de  administrator unui membru al grupării cu cunoștințe în domeniul IT. Astfel, consumatorii de droguri erau ademeniți cu oferte de prețuri și droguri de o înaltă calitate. Zilnic prin această aplicație erau obținute venituri din realizarea drogurilor de peste 20 000 de lei.

De asemenea, liderul grupării, racola persoane în calitate de „curieri” pentru plasarea drogurilor în ascunzișuri, aceștia fiind instruiți și remunerați „de la distanță”, fiind exclus în totalitate contactul fizic între organizator și curieri.

Locurile unde erau ascunse drogurile erau alese după reguli stricte (în apropierea școlilor, grădinițelor), iar coordonatele și fotografiile cu acestea erau transmise centralizat operatorului. Ca urmare a  perchezițiilor efectuate la domiciliul persoanelor documentate, polițiștii au depistat și ridicat peste 5,5 kilograme de droguri de tip PVP cu o valoare totală de peste 300 000 de lei, un gram de PVP fiind realizat cu 450 – 600 lei consumatorilor.

Arest - Sputnik Moldova
Societate
Studenți străini de la Universitatea de Medicină, traficanți de droguri: Reacția USMF

În cadrul perchezițiilor au fost ridicate mai multe telefoane mobile, calculatoare și alte dispozitive electronice de comunicare prin intermediul cărora erau administrate și gestionate platformele de comunicare și conturile electronice de plată. La fel, au fost depistate peste 150 de pliculețe cu droguri de tip PVP pregătite pentru vânzare, peste 500 pachețele Zip-Lock destinate pentru distribuirea drogurilor, un cântar electronic la scara mică, un pistol traumatic, bani în sumă de peste 30000 lei în diferită valută proveniți în urma realizării drogurilor.

Drept rezultat al acțiunilor de urmărire penală, au fost reținute 5 persoane, inclusiv și o tânără de 19 ani, care este cercetează în stare de libertate și 3 bărbați cu vârsta de 19, 24,25 și 27 de ani. Ulterior, acestora le-a fost prezentată învinuirea și au fost arestați pentru 30 zile.

De asemenea, a fost depistată o încăpere care era utilizată în calitate de loc de distracție, de consum al băuturilor alcoolice, amenajată cu tot necesarul în acest sens. Toate produsele erau comercializate fără a fi însoțite de certificate de calitate, localul nu avea o autorizație de funcționare. Tot aici se organiza și consumul drogurilor. Dacă vinovăția le v-a fi demonstrată, persoanele reținute riscă o pedeapsă sub formă de închisoare pe un termen de la 7 la 15 ani.

Fluxul de știri
0