Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Deputat: Planurile NATO în spațiul cosmic vor duce lumea spre o catastrofă

© Sputnik / Сергей Мамонтов / Accesați arhiva multimediaМеждународный конгресс астронавтики
Международный конгресс астронавтики  - Sputnik Moldova
Abonare
NATO intenționează să declare cosmosul drept sfera sa de activitate. Iuri Șvîtkin, vicepreședintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat, a vorbit în studioul radio Sputnik despre consecințele acestui pas pentru omenire și despre un eventual răspuns al Rusiei.

CHIȘINĂU, 20 nov – Sputnik. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat intențiile Alianței Nord-Atlantice de a declara spațiul cosmic drept una dintre sferele sale de activitate.

Космос - Sputnik Moldova
Un război spațial dintre SUA și Rusia ar face ca omenirea să rămână prizonieră pe Pământ

Declarația respectivă a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă la Bruxelles, înainte de întrevederea miniștrilor Apărării din țările membre ale NATO. Transmisiunea discursului a fost publicată pe Twitter.

Potrivit liderului Alianței, declararea spațiului cosmic drept sferă operativă va contribui la dezvoltarea sistemelor de comunicații, navigație și avertizare timpurie. Totodată, Stoltenberg a subliniat că nu se prevede amplasarea în cosmos a armelor de atac.

Iuri Șvîtkin, vicepreședintele Comitetului pentru Apărare în Duma de Stat, a menționat în studioul radio Sputnik că astfel de declarații din partea conducerii Alianței nu corespund realității.

„Declarația lui Stoltenberg provoacă nedumerire și evident (presupune – n. red.) acțiuni agresive, destructive față de alte state… Alianța însăși, ca organizație militară, presupune militarizarea cosmosului și vor fi (întreprinse – n. red.) tot felul de tentative din partea NATO. În opinia mea, acest lucru poate duce comunitatea mondială în pragul unei catastrofe”, a spus Șvîtkin.

Potrivit acestuia, în contextul dat, Rusia trebuie să întreprindă măsuri corespunzătoare pentru a nu admite militarizarea spațiului cosmic de către NATO.

„Răspunsul trebuie să fie simetric, însă totodată acesta nu trebuie (să permită – n. red.) ca țara noastră si fie atrasă în cursa înarmărilor în spațiu”, a concluzionat vicepreședintele Comitetului pentru Apărare al Dumei de Stat.

Drapelul NATO - Sputnik Moldova
NATO încearcă să-și ascundă „moartea cerebrală”
La începutul lunii noiembrie, președintele Franței, Emmanuel Macron, a declarat în interviul pentru revista „Economist” că Alianța Nord-Atlantică „a pierdut total coordonarea între aliați, ceea ce poate fi caracterizat ca „moarte cerebrală”.

Această declarație a fost criticată atât de Jens Stoltenberg, cât și de cancelarul RFG Angela Merkel, care au spus că nu împărtășesc aprecierile dure ale lui Macron cu privire la NATO.

Anterior, Sputnik a comunicat că Rusia purcede la elaborarea rachetelor cu rază medie și mică de acțiune ca răspuns simetric la acțiunile SUA.

Federația Rusă avertizează că SUA intenţionează să amplaseze arme în spațiul cosmic>>>

Totodată, pentru a menține predictibilitatea globală în sfera rachetelor, Rusia nu va amplasa rachete terestre cu rază medie și mică de acțiune nicăieri în lume, atâta timp cât acestea nu vor apărea într-o regiune sau alta.

Fluxul de știri
0