Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Un război spațial dintre SUA și Rusia ar face ca omenirea să rămână prizonieră pe Pământ

CC0 / Pixabay / 12019 / Космос
Космос - Sputnik Moldova
Abonare
Secretarul american interimar al Apărării, Patrick Shanahan, poate pretinde că SUA va câștiga orice război în spațiu, fără a realiza însă că un astfel de conflict va face ca omenirea să rămână pentru totdeauna prizonieră pe Pământ, potrivit unor analişti.

BUCUREȘTI, 28 mart – Sputnik, Doina Crainic. Patrick Shanahan a spus către senatorii americani că este „pe deplin încrezător că am putea câștiga astăzi un conflict în spațiu” împotriva Rusiei, a Chinei sau a oricărui alt adversar.

Sfârșitul lumii - Sputnik Moldova
Al Treilea Război Mondial se apropie? Un ziar britanic, despre „Apocalipsă”

Rugat să comenteze această afirmație provocatoare, Bruce Gagnon, coordonatorul Rețelei Globale împotriva Armelor și a Energiei Nucleare în Spațiu, a reamintit cuvintele astronautului american Edgar Mitchell, care a fost a șasea persoană care a călcat pe Lună.

„Cu ani în urmă, am organizat un protest la Centrul Spațial Kennedy din Florida al NASA, iar unul dintre vorbitori a fost Mitchell. Acesta a spus dacă va avea loc un război în spațiu, va fi ultimul, deoarece vor fi generate atât de multe resturi în spațiu în urma aruncării în aer a sateliților încât nu vom mai putea să trimitem vreodată o rachetă de pe Pământ. Pur și simplu nu va putea să treacă prin acest «câmp minat»”, a amintit Bruce Gagnon.

Totuşi, cuvintele secretarului interimar al Apărării „nu sunt ceva nou”, având în vedere că Washingtonul a mai vorbit încă din anii 1980 despre controlul și dominația pe care să o exercite asupra spațiului, a declarat Gagnon pentru RT

„Statele Unite consideră spațiul ca fiind un alt câmp de luptă. Ei au un slogan, prin care afirmă «dominaţia asupra spectrului complet», iar aceasta înseamnă că armata americană ar trebui să controleze un conflict la toate nivelurile – la sol, în ocean, în aer și acum şi în spațiu”, a mai spus analistul.

Acesta a apreciat Rusia și China pentru efortul lor de decenii de a promova Prevenirea unei Curse a Armelor în Spațiul Cosmic (PAROS), afirmându-şi regretul că „SUA și Israelul continuă să blocheze acest tratat la ONU”.

Explozie nucleară - Imagine simbol - Sputnik Moldova
Nostradamus, profeții sumbre: Va Izbucni cel de-al Treilea Război Mondial în 2019?

„Rusia și China au spus: «Să închidem ușa la hambar înainte să iasă afară calul». Dar Statele Unite refuză, deoarece corporațiile lor producătoare de arme sunt decise să facă mulţi bani de pe urma unei noi curse a înarmărilor în spațiu”, a mai subliniat Gagnon.

De asemenea, expertul militar de la revista rusă Arsenal Otechestva, Aleksei Leonkov, a declarat că bravada lui Shanahan nu este altceva decât o „acţiune propagandistică”.

„Întrebarea este - cu ce hardware ar fi capabilă SUA să obțină această victorie? Ceea ce au în spațiu sunt doar sateliți de supraveghere”, a declarat acesta.

Analistul a reamintit că Agenția americană pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA) a indicat trei perspective în dezvoltarea tehnologiilor militare spaţiale din 2002.

„Acestea erau interceptoare spațiale, care ar elimina rachetele balistice; platforme spațiale cu lasere puternice, cel mai probabil alimentate nuclear, pentru protejarea teritoriului SUA; și sisteme speciale pentru a lovi ținte de pe Pământ cu rachete spaţiu-aer”.

Robot - Imagine Simbol - Sputnik Moldova
Declarație: Eventual război în viitor - Roboți ucigași și inteligenţa artificială autonomă

Dar, potrivit lui Leonkov, „niciunul dintre aceste proiecte americane nu este nici măcar aproape de implementarea practică” în prezent.

Spre deosebire de SUA, „Rusia a dezvoltat recent un sistem laser militar real și dispune de tehnologii prin care să-l lanseze pe orbită”, a spus expertul.

„URSS a produs mai multe sisteme militare spațiale și chiar le-a testat. Unul dintre acestea este racheta R-36ORB, care era capabilă să rămână pe orbită ca satelit și să lovească o ţintă la sol, la comanda din centrul de control”, a adăugat Leonkov.

De asemenea, China este un competitor puternic, deoarece are deja „sisteme anti-satelit și anti-rachete pe orbită”, în timp ce își dezvoltă activ programul spațial cu echipaj, a mai spus Leonkov.

Fluxul de știri
0