Cuznețov este de părere că Ministerul Justiției și CSP nu ar trebui să se grăbească cu alegerea unui procuror general, dar să aștepte avizul definitiv al Comisiei de la Veneția, care va fi dat publicității la începutul lunii decembrie. La 16 decembrie magistrații Curții Constituționale urmează să se pronunțe pe fondul problemei la o sesizare a Partidului Democrat, prin care acesta solicită ca modificările la Legea Procuraturii să fie declarate neconstituționale.
CSP a recepționat deja cele 4 dosare ale candidaților, transmise de comisia de preselecție și le-a expediat pentru verificare la SIS și ANI. CSP are la dispoziție 10 zile pentru a identifica un candidat pentru funcția de procuror general, ca ulterior să-l propună Șefului Statului. Expertul mai spune că pentru prima dată în activitatea procuraturii, această instituție, timp de câteva luni, nu are încă un șef.
„Nu exclud că în problema alegerii procurorului general există un scenariu bine gândit. Să nu uităm că hotărârile Curții Constituționale au efect pe viitor și nu unul retroactiv. Probabil decizia CC ar putea fi utilizată ca un instrument de rezervă”, a punctat Cuznețov.
Președintele Consiliului Superior al Procurorilor, Angela Motuzoc, a declarat că în cazul în cazul în care președintele Igor Dodon va refuza numirea în funcție a candidatului selectat de CSP pentru funcția de procuror general, în urma celei de-a doua etape a concursului, Ministerul Justiției va demara o nouă etapă de preselecție a candidaturilor pentru ocuparea funcției de șef al Procuraturii Generale. Modificările efectuate de Parlament privind alegerea procurorului general au fost contestate la Curtea Constituţională de către deputaţii Partidului Democrat. Curtea Constituțională a solicitat, la rândul ei, și opinia Comisiei de la Veneţia pe marginea acestui subiect.