Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Cum vor fi relațiile dintre Moldova și Rusia - un răspuns de la Moscova

© Sputnik / ТрефиловВладимир Джабаров
Владимир Джабаров - Sputnik Moldova
Abonare
Marți, la centrul de presă Sputnik Moldova, primul adjunct al președintelui Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Externe, Vladimir Djabarov, a analizat relațiile moldo-ruse la această etapă.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Prima vizită oficială a premierului Ion Chicu va fi efectuată la Moscova, în Federația Rusă. Potrivit lui Chicu, „relațiile economice cu Federația Rusă sunt foarte importante pentru Moldova”.

În ajunul vizitei, în centrul de presă al Sputnik Moldova a avut loc o conferința de presă cu participarea primului adjunct al președintelui Comitetului Consiliului Federației pentru Afaceri Externe, Vladimir Djabarov. Senatorul rus a relatat despre felul în care Rusia concepe dezvoltarea relațiilor cu Republica Moldova.

”Consider că are loc stabilizarea situației din Moldova. Sper că ne vom întoarce cu fața unul către celălalt. Noi tindem spre asta, iar un rol important în acest proces îi revine părții moldovenești și personal președintelui Dodon. Noi sperăm că Moldova își va relua cooperarea și în cadrul Adunării Interparlamentare a CSI”, a declarat Djabarov.
Здание Дома Правительства Российской Федерации - Sputnik Moldova
Ion Chicu, la Moscova: Pe agenda discuțiilor - relațiile economice dintre Moldova și Rusia

Demnitarul rus a subliniat că pe parcursul ultimilor doi ani deputații moldoveni, invocând varii motive, au evitat participarea la ședințele Adunării Interparlamentare a CSI, exprimându-și speranța că această colaborarea va fi reluată cât mai curând.

”Acum are loc reanimarea grupului de prietenie între Consiliul Federației și Parlamentul Moldovei. Sper că relațiile noastre interparlamentare vor fi restabilite", a declarat Djabarov.

Senatorul a subliniat că prima vizită oficială a premierului moldovean, Ion Chicu, la Moscova este percepută de partea rusă ca fiind extrem de pozitivă.

"Faptul că premierul Moldovei întreprinde prima sa vizită la Moscova, considerăm că este un pas spre restabilirea nivelului de încredere care a existat anterior între țările noastre. Suntem foarte interesați ca Moldova să devină un partener comercial cu drepturi depline al țării noastre, a punctat Djabarov.
Premierul Ion Chicu a discutat astăzi cu oamenii de afaceri din Orhei - Sputnik Moldova
Politică
Premierul Chicu promite să nu majoreze taxele pentru oamenii de afaceri

Djabarov a precizat că Rusia a fost mereu interesată să procure produse agricole, fructe, legume și vinuri din Moldova. Însă senatorul rus consideră că principalul aspect care ar putea contribui la apropierea dintre popoarele noastre este unitatea spirituală, de cultură și istorie.

”Când venim la Chișinău, noi nu ne simțim străini. Limba noastră este bine cunoscută acolo, noi apreciem mult acest lucru. Acesta va contribui ca oamenii de afaceri ruși vor putea să se înțeleagă mai ușor în anumite chestiuni”, a precizat Djabarov.

Premierul Ion Chicu a anunțat luni, în cadrul întrevederii cu președintele Moldovei și cu președintele Parlamentului, că va întreprinde prima vizită de lucru anume la Moscova.

„Voi întreprinde o vizită la Moscova care a fost agreată de mult timp între prim-miniștrii Federației Ruse și Republicii Moldova, dar, din motive nu prea înțelese pentru mine, așa și nu a avut loc, deși relațiile economice cu Federația Rusă sunt foarte importante pentru Republica Moldova și s-au acumulat un număr mare de probleme critice care sunt pe agenda discuțiilor, printre care problema transportatorilor, exportul produselor agroalimentare, aprovizionarea cu gaze naturale, dar și de extinderea produselor spre export”, a menționat Ion Chicu.

În cadrul vizitei În Federația Rusă, Ion Chicu va avea mai multe discuții care vor viza relațiile economice dintre țării noastre. Totodată, premierul va purta negocieri cu privire la aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale, în contextul în care contractul cu ”Gazprom” expiră în data de 1 ianuarie 2020.

Fluxul de știri
0