Rusia
Aflați ultimele noutăți din Rusia, știri care reflectă aspecte sociale și politice, relațiile cu alte state, inovațiile tehnologice, declarațiile președintelui țării, Vladimir Putin, și ale altor oficiali.

În ciuda rușilor și a comuniștilor: Praga ar putea avea un monument al ”vlasoviștilor”

CC BY-SA 3.0 / o.Ang. / Генерал Андрей Власов
Генерал Андрей Власов - Sputnik Moldova
Abonare
De obicei, în țările care au decis să lupte împotriva memoriei Victoriei, după distrugerea monumentelor înălțate în cinstea învingătorilor începe, inevitabil, reabilitarea naziștilor și a colaboraționiștilor naziști.

CHIȘINĂU, 19 nov – Sputnik. Campania de profanare și demolare a monumentelor eliberatorilor sovietici în Cehia și-a găsit continuare. Cum se întâmplă de obicei în țările care au decis să lupte împotriva amintirii Victoriei, după distrugerea monumentelor înălțate în cinstea învingătorilor începe, inevitabil, reabilitarea naziștilor și a colaboraționiștilor naziști.

Complexul memorial ”Eternitate” - Sputnik Moldova
Societate
Placa memorială în cinstea unui erou sovietic, vandalizată la Chișinău. Reacția Moscovei

Nicăieri nu se întâmplă altfel. Prin urmare, și la Praga, unde nu chiar demult a fost adoptată o decizie cu privire la demontarea monumentului mareșalului Konev, a fost propusă înălțarea unui monument al generalului Vlasov, liderul colaboraționiștilor ruși.

Inițiativa scandaloasă a fost făcută publică de către Pavel Novotny, șeful celui mai vestic sector din Praga. Chiar în cadrul unei festivități dedicate celei de-a 75-a aniversări a așa-numitului Manifest al Comitetului de la Praga pentru eliberarea popoarelor Rusiei – structură creată de generalul Vlasov.

Novotny a promis că deja la anul (probabil, către aniversarea a 75-a a eliberării orașului Praga) va înălța în sectorul pe care-l administrează primul monument din Cehia consacrat ”vlasoviștilor”, deoarece îi consideră pe aceștia adevărații eliberatori ai capitalei Cehiei de sub ocupația naziștilor.

Explicația sa a fost foarte simplă: „Comuniștii vor face pe ei”. Totodată, el a vorbit în termeni jignitori despre mareșalului Konev, a cărui armată a salvat cu adevărat Praga de la distrugere, în mai 1945, și a susținut demolarea monumentului.

© Sputnik / Сергей Пятаков / Accesați arhiva multimediaGeneralul Andrei Vlasov, alături de ofițeri germani. Foto din arhiva FSB
În ciuda rușilor și a comuniștilor: Praga ar putea avea un monument al ”vlasoviștilor” - Sputnik Moldova
Generalul Andrei Vlasov, alături de ofițeri germani. Foto din arhiva FSB

Pavel Novotny este o personalitate destul de cunoscută în Cehia. În context scandalos. Până anul trecut a activat în cadrul unor tabloide de kankan, a participat la talk-show-uri zgomotoase, a pozat la televiziune în ochelari cu penis. Iar ulterior a aderat la una dintre forțele politice de dreapta (Partidul Civil Democrat) și a câștigat alegerile pentru șefia sectorului.

Poate că nu ar fi cazul ca ideea acestui showman scandalos și politician începător să fie discutată în serios, dacă în spatele lui nu s-ar afla unele persoane mai cu greutate. Astfel, chiar Novotny recunoaște că ideea i-a fost sugerată de colegul său de partid Pavel Žáček, fondatorul Institutului de Studiere a Regimurilor Totalitare, actualmente deputat în Parlament și unul dintre conducătorii Comitetului de Apărare.

Citiți materialul integral pe ru.sputnik.md

Fluxul de știri
0