Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Blocul ACUM și-a dorit să treacă în opoziție? Ce spune analistul politic Igor Volnițchi

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Mișcările pe scena politică sunt ca într-o partidă de șah. Fiecare jucător acționează în baza unei strategii, iar un pas înapoi nu înseamnă și renunțarea la putere. Cum explică analistul politic Igor Volnițchi trecerea în opoziție a Blocului ACUM.
Blocul ACUM și-a dorit să treacă în opoziție? Ce spune analistul politic Igor Volnițchi

Trecerea în opoziție a Blocului ACUM este în avantajul acestei forțe politice, care va avea timp să-și întărească pozițiile până la alegerile prezidențiale, ce urmează să aibă loc în 2020, sau pentru un scrutin parlamentar anticipat, în eventualitatea în care acesta va fi. De această părere este analistul politic Igor Volnițchi.

„Strategic vorbind, pentru Blocul ACUM este mult mai convenabil să treacă în opoziție. Vine o iarnă, o iarnă destul de grea. Dacă blocul ACUM rămânea pe poziția că guvernează țara în continuare, ar fi ajuns destul de șifonat în alegerile prezidențiale. Aceasta ar fi afectat la modul serios șansele Maiei Sandu la președinția țării, dacă e să admitem că ea va fi candidatul”, a declarat analistul politic Igor Volnițchi pentru Radio Sputnik Moldova.

Potrivit lui Igor Volnițchi, în cazul în care Blocul ACUM rămânea la Guvernare risca să se compromită pe fundalul problemelor și a lipsei de soluții pentru rezolvarea acestora.

„Nu mai vorbim despre faptul că șansele Blocului ACUM în eventualele alegeri parlamentare anticipate ar fi fost mult mai reduse decât dacă sunt în opoziție. Postura de opoziție le oferă o posibilitate reală de a-și reconstrui, repoziționa formațiunea, astfel încât să poată spera la un rezultat cât se poate de bun și în parlamentarele anticipate, dacă vor avea loc, și în prezidențiale”, conchide Igor Volnițchi.
Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Ce le-a spus Maia Sandu ambasadorilor acreditați la Chișinău după căderea Guvernului

Amintim că Guvernul Sandu a fost demis pe 12 noiembrie, prin moțiune de cenzură, după ce fostul prim-ministru Maia Sandu și-a asumat răspunderea pentru un amendament la Legea Procuraturii ce i-ar fi permis să facă preselecția candidaților pentru funcția de procuror general. 

Moțiunea a fost votată cu 63 de voturi din totalul de 101. Pentru demiterea Guvernului Sandu și-au dat votul socialiștii și democrații.

Maia Sandu i-a acuzat pe socialiști de cârdășie cu democrații, iar pe ambele forte politice - de faptul că le este frică de justiție adevărată.

La o zi de la demiterea Guvernului Sandu, democrații și socialiștii și-au dat votul pentru învestirea Guvernului Chicu, un Executiv minoritar, pentru care PD și-a oferit susținerea în schimbul continuării proiectelor pe care aceștia le-au inițiat în perioada guvernării.

Fluxul de știri
0