Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale va fi discutată la Moscova - Detalii

© Sputnik / Rodion ProcaIon Chicu
Ion Chicu  - Sputnik Moldova
Abonare
Premierul Ion Chicu va pleca la sfârșitul acestei săptămâni la Moscova, unde va discuta inclusiv despre aprovizionarea țării noastre cu gaze naturale.

CHIȘINĂU, 18 nov - Sputnik. Prim-ministrul Ion Chicu, va pleca la sfârșitul acestei săptămâni la Moscova. Oficialul va avea mai multe discuții care vor viza relațiile economice ale țării noastre cu Federația Rusă. Totodată, premierul va purta tratative cu privire la aprovizionarea Republicii Moldova cu gaze naturale, întrucât contractul cu ”Gazprom” expiră în data de 1 ianuarie 2020.

La fel, Ion Chicu va discuta la Moscova și despre tranzitul gazelor naturale prin Ucraina, dar și prețul la cre ne va fi livrat de Federația Rusă.

Ion Chicu a menționat că această vizită a fost agreată de mult timp între prim-miniștrii Federației Ruse și Republicii Moldova, dar din motive neînțelese de el așa și nu a avut loc.

”S-au acumulat un număr mare de probleme critice care sunt pe agenda discuțiilor, printre care problema transportatorilor, exportul produselor agroalimentare, aprovizionarea cu gaze naturale, dar și de extinderea produselor spre export”, a menționat Ion Chicu.

Anterior, președintele ”Moldova Gaz”, Vadim Ceban, a declarat că deocamdată un nou contract cu ”Gazprom” nu a fost semnat, iar dacă acest lucru nu se va întâmpla, Republica Moldova ar putea rămâne fără gaze în mijlocul iernii. 

Gazprom - Sputnik Moldova
Rusia
Gazprom: Prima ramură a Turkish Stream, finalizată - detalii

La fel, președintele țării Igor Dodon a declarat că tariful la gaze pentru consumatorii finali, în 2020, ar putea fi mai mic decât a fost până acum. Totodată, în cazul în care va fi sistat tranzitul combustibilului prin Ucraina, Moldova ar putea primi gaz rusesc în regim revers prin conducta transbalcanică.

Amintim că operatorul gazoductului Turkish Stream a anunțat că a început umplerea cu gaz a primei ramuri a conductei, aceasta reprezentând ultima etapă a testării sistemului de transportare a combustibilului, care urmează să fie dat în exploatare până la sfârșitul anului 2019.

În data de 20 august curent, fostul ministru al Economiei din Republica Moldova, Vadim Brânzan, anunțase că Moldovagaz poartă negocieri cu Gazprom pentru alimentarea țării din conducta Turkish Stream. 

În martie 2017, Gazprom a decis că va suspenda livrările de gaze spre Turcia prin România și Bulgaria, prin intermediul conductei Transbalcanice, odată cu punerea în funcțiune a gazoductului Turkish Stream.

Conectarea Ucrainei, Republicii Moldova și României la Turkish Stream în regim revers va fi posibilă în cazul în care una din ramurile conductei Turkish Stream va trece prin Bulgaria. În luna septembrie a acestui an, justiția din Bulgaria a deblocat procedurile legale care împiedicau lucrările de prelungire a conductei prin teritoriul bulgar.

Fluxul de știri
0