Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Plahotniuc rupe tăcerea: Ce a declarat fostul lider PD

© Sputnik / Miroslav RotariProtest, 09 iunie 2019
Protest, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
După mai multe luni de tăcere, Vladimir Plahotniuk a găsit de cuviință să comenteze ultimele evenimente de pe scena politică de la Chișinău și contribuția PD la instalarea Guvernului Chicu.

CHIȘINĂU, 18 nov – Sputnik. Fostul lider PDM Vladimir Plahotniuc a ajuns la concluzia că evenimentele politice care s-au produs sunt atât de importante încât nu-și poate permite să nu facă anumite declarații.

Igor Volnițchi  - Sputnik Moldova
Adevăratul motiv pentru care PDM a votat Guvernul Chicu

În comentariul postat pe pagina sa de Facebook, el a ținut să menționeze în primul rând că nu a participat și nu a fost în niciun fel implicat ”în producerea acestor schimbări în politica moldovenească”, pentru că nu ar fi fost în corect să încerce să intervină cu părerea sa personală, din moment ce și-a depus mandatul de președinte al partidului.

El spune că după căderea Guvernului Sandu, orientarea fermă pro-europeană a Moldovei a fost grav compromisă, ”iar vina pentru acest dezastru geopolitic aparține și liderilor blocului ACUM”, care au ajuns acum ”la covata spartă”.

Cauza, în opinia fostului președinte PD, este ”lipsa de flexibilitate, lipsa de strategie, inclusiv nedorința lor de a dialoga și dușmănia față de democrați”.

Referindu-se la rolul deputaților PDM în debarcarea Guvernului Sandu și instalarea Guvernului Chicu, Plahotniuc  a regretat că democrații au fost implicați în aceste procese, opinând însă că a existat ”o conjunctură politică și psihologică” pentru asta.

”În situația care s-a creat în ultimele luni, de represalii crunte împotriva Partidului Democrat, de dosare penale intentate abuziv, într-o atmosferă de ură, hărțuire și vânătoare de vrăjitoare la care au fost supuși membrii PDM, mai ales din partea blocului ACUM, democrații au votat demiterea Guvernului Sandu dintr-un reflex de autoapărare, ca o reacție de revoltă firească”, a notat fostul lider al formațiunii.

Amintim că fostul lider al Partidului Democrat Vladimir Plahotniuc a fost dat în căutare internațională și interstatală de către Centrul Național Anticorupție, după ce acesta nu s-a prezentat în fața organului de urmărire penală pentru a fi audiat în cadrul unui dosar penal inițiat pentru spălare de bani în proporții deosebit de mari. În privința lui a fost aplicată măsura preventivă - arestul preventiv.

Protest la Guvernul Republicii Moldova, 09 iunie 2019 - Sputnik Moldova
Societate
Unde se află Vladimir Plahotniuc: Noi detalii oferite de procurorul general interimar

Vladimir Plahotniuc are calitate de învinuit, pe cauzele penale din gestiunea Procuraturii Anticorupție, în săvârșirea infracțiunii prevăzute de art.243 alin. (3) lit.b) din Codul Penal al Republicii Moldova - spălarea banilor, săvârșită în proporții deosebit de mari.

Totodată, la începutul lunii august curent, Judecătoria din raionul Tverskoi al Moscovei a autorizat arestarea în absență a lui Plahotniuc, dar într-un dosar penal,vizând crearea unei grupări criminale și tranzacții frauduloase cu valută.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Rusiei, până în 2012, Plahotniuc a devenit unul dintre liderii unui sindicat transnațional de droguri, care transporta hașiș din Africa de Nord și Spania până în Rusia și în țările CSI. În total, Plahotniuc este acuzat în Rusia de 28 de episoade de contrabandă și vânzare ilegală de stupefiante, în cantități deosebit de mari.

Fluxul de știri
0