Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Adevăratul motiv pentru care PDM a votat Guvernul Chicu

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi  - Sputnik Moldova
Abonare
Cum explică analistul politic Igor Volnițchi votul Partidului Democrat pentru Guvernul condus de Ion Chicu.
Adevăratul motiv pentru care PDM a votat Guvernul Chicu

Contribuția Partidului Democrat la demiterea Guvernul Sandu și învestirea Guvernului Chicu nu este întâmplătoare. Aplicând o astfel de strategie, Partidul Democrat nu a făcut decât să tragă de timp, pentru a-și întări pozițiile astfel încât să revină în forță în următoarea perioadă. Declarația aparține analistului politic Igor Volnițchi și a fost făcută pentru Radio Sputnik Moldova.

„Din punct de vedere al tacticii politice, poziționarea PD-ului este justificată și corectă. PD-ul are nevoie de timp pentru a-și reface pozițiile și PD face acest lucru. Și să nu uităm că Partidul Democrat este un jucător politic destul de abil, care știe să-și găsească interesul atunci când e cazul și să-l pună în capul mesei”, spune Igor Volnițchi.

Iar interesul Partidului Democrat este de a reveni în forță la guvernare.

„Eu nu exclud că, în 2020, Partidul Democrat va fi un jucător și mai important decât este în prezent. Cei din Blocul ACUM vor fi măcinați de dorința de a se răzbuna pe socialiști pentru ceea ce s-a întâmplat cu Guvernul Sandu. Cei din Blocul ACUM vor căuta anumite posibilități, fie pentru a da jos Guvernul Chicu, fie pentru a-și lua revanșa, revenind la guvernare”, adaugă Igor Volnițchi.

Cert este că atât primul scenariu, cât și cel de-al doilea, nu vor fi posibile de realizat fără Partidul Democrat, spune Volnițchi.

„Democrații înțeleg acest lucru și, probabil, după ce-și vor repoziționa partidul vor lua în calcul și astfel de jocuri. Să nu uităm, 2019 era ușor de anticipat că va fi un an greu, iar 2020 nu va fi deloc mai ușor din punct de vedere politic. Este anul când vom avea alegeri prezidențiale și poate chiar și alegeri parlamentare anticipate. În astfel de ani, actorii politici se mișcă foarte rapid – ca peștele în apă”, conchide Igor Volnițchi.

Amintim că joi, 14 noiembrie, Guvernul Chicu a fost învestit de Parlament Republicii Moldova cu votul a 62 de deputați. Noua componență a Executivului a fost susținută de fracțiunea Partidului Democrat și cea a socialiștilor.

S-a întâmplat după ce marți, 12 noiembrie, aceleași fracțiuni au votat pentru demiterea Guvernului Sandu.

Fluxul de știri
0