Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Pe surse: Ce va discuta premierul Ion Chicu la Moscova

© Sputnik / OsmatescoVictor Stepaniuc
Victor Stepaniuc - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul deputat Victor Stepaniuc consideră că noul Guvern va trebui să promoveze o politică externă echilibrată, iar în raport cu Federația Rusă noul Guvern va trebui să rezolve trei probleme majore.
Pe surse: Ce va discuta premierul Ion Chicu la Moscova

Prim-ministru Ion Chicu va merge în această săptămână în Federația Rusă. El spune că s-au acumulat mai multe probleme care sunt pe agenda discuțiilor, printre care cea a transportatorilor, exportul produselor agroalimentare și aprovizionarea cu gaze naturale.

Ion Chicu - Sputnik Moldova
Ion Chicu: Parteneriatul cu Federația Rusă este unul strategic

Fostul vicepremier Victor Stepaniuc consideră că noul Guvern va trebui să promoveze o politică externă echilibrată pentru a proteja interesele Moldovei. Stepaniuc a făcut referire la restanțele care s-au acumulat în relațiile comerciale cu Federația Rusă și pe care premierul Chicu va trebui să le soluționeze.

„Contează foarte mult să avem relații bune cu vecinii. Premierul Chicu, implicit Guvernul,  va trebui să demonstreze o continuitate în relațiile cu Bruxelles-ul. Desigur nu mai puțin importantă este relația cu Federația Rusă, de aceea vizita la Moscova va avea o agendă încărcată. Vorbim despre trei probleme la ora actuală. Discuțiile pe subectul autorizațiilor de transport, eliminarea tuturor barierelor pentru exportul de produse agoalimentare moldovenești și, poate cel mai important, semnarea unui acord nou cu Gazprom”, a precizat Victor Stepaniuc.

Ion Chicu va fi însoțit la Moscova de ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Aureliu Ciocoi, ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatâi, ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ion Perju, Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, dar și preşedinte al Consiliului de Administraţie al SA „Moldovagaz”, Vadim Ceban.    

Din 1 ianuarie 2019, Rusia a anulat taxele de import pentru mai multe categorii de mărfuri din Republica Moldova, în conformitate cu înțelegerile anterioare dintre președinții celor două state.

Fluxul de știri
0