Astăzi, 17 noiembrie, marcăm Ziua Internațională a Studenților, care pentru noi, cei din Republica Moldova, nu mai este un prilej de bucurie, ci de tristețe și de îngrijorare, dat fiind că suntem nevoiți să constatăm că numărul tinerilor care decis să meargă la universitate este tot mai mic de la an la an, ca și numărul populației țării noastre.
Potrivit datelor statistice, de la an la an, numărul studenților din republica Moldova, în loc să crească, descrește cu 5 mii de persoane.
Spre exemplul, la începutul anului de studii 2018-2019, numărul studenților din Republica Moldova a fost de 60,6 mii de persoane, cu aproape cinci mii mai puțin decât în anul de studii precedent.
Potrivit Biroului Național de Statistică, La începutul anului de studii 2018/19, numărul de studenți a fost de 60,6 mii de persoane (exclusiv străini), fiind cu circa 5 mii de studenți mai puțin comparativ cu anul de studii precedent. Numărul de studenți în instituțiile de stat a fost de 50,6 mii de persoane, reprezentând 83,5% din totalul studenților. Comparativ cu anul de studii 2017/18 numărul de studenți în instituțiile de stat s-a diminuat cu 4,7 mii de persoane (sau 8,5%), mai puțin în cele private (cu 0,2 de mii persoane sau 2,1%).
Scăderea numărului studenților de la an la an este una dramatică, fapt care atestă o situație extrem de proastă pentru Republica Moldova în prezent și care va avea efecte devastatoare peste câțiva ani, când un șir de universități vor fi închise, pur și simplu, iar profesorii universitari vor rămâne pe drumuri.
Doar în ultimii 12 ani, numărul de studenți s-a redus de două ori: de la 128 de mii în anul de studii 2006-2007, la 60 de mii în anul de studii 2018-2019.
Cauzele scăderii în continuu a numărului studenților sunt multe: diminuarea natalității și exodul populației peste hotare, dar și incapacitatea universităților din Republica Moldova de a ține pasul cu cele de peste hotare. Tinerii moldoveni preferă să meargă să învețe în universitățile din România, în primul rând, dar și din Rusia, Italia, Franța, Marea Britanie, Olanda și din alte țări. Din păcate, universitățile de la noi nu rezistă concurenții celor de acolo.
Asta în pofida faptului că unele dintre universitățile de la noi sunt incluse cu regularitate în topuri mondiale de calitate. Potrivit acestor clasamente, cele mai solicitate universități din Republica Moldova sunt: Universitatea Tehnică din Moldova, Universitatea de Stat din Republica Moldova, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Academia de Studii Economice din Moldova, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Universitatea Liberă Internațională din Moldova, Universitatea Agrară de Stat din Moldova, Universitatea de Stat „Alecu Russo” din Bălți, Universitatea de Stat din Cahul.
În prezent, în Republica Moldova activează 32 de instituţii de învăţământ superior de stat şi private, la Chişinău, Bălţi, Cahul, Taraclia şi Comrat.
Opinia autorului ar putea să nu coincidă cu cea a redacției Sputnik Moldova.