Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Turbarea face ravagii în Moldova: Cazuri din 7 raioane raportate de ANSA

© Sputnik / Илья Питалев / Accesați arhiva multimediaLaborator
Laborator - Sputnik Moldova
Abonare
Opt cazuri pozitive de rabie din șapte raioane și un focar de pesta porcină africană au fost raportate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) la sfârșit de săptămână. Analizele de laborator au confirmat virusul rabiei la 6 bovine, un câine și o vulpe.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. Opt cazuri de rabie au fost confirmate către sfârșitul săptămânii prin analize de laborator, potrivit ANSA.

Eprubete - Sputnik Moldova
Societate
Veste proastă de la ANSA: O boală agresivă a fost confirmată în câteva raioane

S-au îmbolnăvit de turbare 6 bovine - în raioanele Orhei, Rezina, Sângerei (2 focare), Camenca, Nisporeni.

Virusul rabiei a mai fost confirmat la un câine în raionul Glodeni și la o vulpe în raionul Ungheni.

Pentru perioada 1-7 noiembrie, au fost raportate patru animale bolnave de rabie, în patru raioane - o bovină, doi câini și o vulpe.

Vara aceasta, un băiat de 11 ani a murit de rabie în Republica Moldova. În 2002, un copil a murit de rabie în raionul Drochia, iar în 2016 a decedat din cauza aceleiași boli un bărbat din raionul Căușeni.

Vaccinul antirabic este eficient, dar trebuie administrat preventiv sau în primele 24 de ore de după mușcătura animalului bolnav de rabie sau contactul cu acesta. Rabia poate fi prevenită, dar odată instalată în organismul uman, boala este mortală.

Totodată, săptămâna aceasta a apărut un nou focar de pesta porcină africană la porci domestici - într-o gospodărie țărănească din comuna Sărata Galbenă, raionul Hâncești.

După confirmarea focarului prin analize de laborator, 30 de porci din respectiva gospodărie au fost sacrificați și înhumați miercuri, 13 noiembrie. Pe drumul de intrare și ieșire din Sărata Galbenă au fost instalate filtre sanitar-veterinare.

Свиньи - Sputnik Moldova
Societate
Situație excepțională într-un raion: 30 de porci au fost sacrificați

La Hâncești a fost convocată ședința comisiei raionale pentru situații excepționale, care a aprobat un plan de acțiuni pentru înlăturarea urmărilor și prevenirea extinderii focarului de pesta porcină.

Riscul contaminării porcilor cu pesta porcină africană este sporit în Republica Moldova.

Acest fapt le-a fost pus în vedere administratorilor piețelor agroalimentare din Chișinău de conducerea ANSA, într-o ședință convocată vineri, 15 noiembrie.

Administratorii piețelor au fost avertizați să monitorizeze cu strictețe calitatea cărnii de porc ce ajunge pe tarabe.

Fluxul de știri
0