Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Decesul lui Vladimir Hotineanu, regretat într-un nou mesaj de condoleanțe

© Sputnik / Miroslav RotariVladimir Hotineanu la tribuna Parlamentului
Vladimir Hotineanu la tribuna Parlamentului - Sputnik Moldova
Abonare
Președintele Republicii Moldova, președintele Parlamentului, premierul și mai mulți miniștri, conducerea Academiei de Științe și rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” au difuzat un mesaj comun după decesul lui Vladimir Hotineanu.

CHIȘINĂU, 16 nov – Sputnik. „Amintirea lui Vladimir Hotineanu va rămâne în sufletele tuturor celor care l-au cunoscut sau care au avut șansa de a-l întâlni în calitate de medic”, se spune în necrologul semnat de conducerea statului și reprezentați ai Academiei de Științe a Moldovei.

Vladimir Hotineanu - Sputnik Moldova
Societate
A decedat Vladimir Hotineanu

Medicul chirurg și academicianul Vladimir Hotineanu s-a stins din viață în seara zilei de vineri, 15 noiembrie, la vârsta de 69 de ani.

Vladimir Hotineanu a fost un „reputat chirurg, doctor habilitat în științe medicale, academician, profesor universitar, șef al Catedrei de chirurgie nr. 2 a Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, deputat, ministru al Sănătății”, „și-a consacrat întreaga viaţă sistemului naţional de sănătate şi oamenilor”, se arată în mesajul de condoleanțe.

„Sistemul medical și comunitatea academică au pierdut un Om cu o înaltă conștiință civică și morală, de o valoare profesională deosebită. A plecat acolo, unde nu este durere și nici întristare, în lumea celor veșnice. Cu profund regret, exprimăm cordiale sentimente de compasiune și sincere condoleanțe familiei Hotineanu și celor care i-au fost dragi și apropiați. Republica Moldova îi este recunoscătoare. Dumnezeu să-l odihnească în pace”, se arată în necrolog.

Mesajul de condoleanțe este semnat de președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, președintele Parlamentului, Zinaida Greceanîi, prim-ministrul Ion Chicu, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Corneliu Popovici, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, președintele Academiei de Științe a Moldovei, Ion Tighineanu, rectorul Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, Emil Ceban, academicienii Ion Ababii, Gheorghe Ghidirim, Eva Gudumac, Gheorghe Paladi.

Medicul, fostul deputat (2009-2019) și fostul ministru al Sănătății (2009-2010) Vladimir Hotineanu s-a născut la 1 octombrie 1950, în oraşul Kîzîl-Orda, Republica Kazahstan.

Studii:

1980 - 1983 – aspirantura la Institutul de Cercetări în Chirurgie „V. Vişnevski”,  Moscova.

1974 –  Institutul de Stat de Medicină din Chişinău.

Activitatea profesională:

2009 –  2019 - deputat în Parlamentul Republicii Moldova.

2000 - 2009 – prorector pentru activitate curativă şi instruire postuniversitară, şef Catedra de chirurgie nr. 2, doctor habilitat în medicină, profesor universitar, USMF "Nicolae Testemiţanu"

1998 - 1999 – viceministru al sănătăţii.

1991 – prorector pentru relaţii internaţionale al USMF.

1990 – profesor universitar.

1983 - 1989 – asistent, Catedra de chirurgie.

1978 - 1980 – secundariat clinic, or. Chişinău.

1974 - 1978 – chirurg, Spitalul Sărăteni.

Fluxul de știri
0