CHIȘINĂU, 14 nov – Sputnik. „Participăm activ la comerțul internațional, stimulând legăturile noastre reciproc avantajoase cu țările străine, în primul rând cu partenerii noștri BRICS. În 2018, comerțul nostru cu cele patru țări a depășit 125 de miliarde de dolari”, a declarat liderul rus Vladimir Putin, citat de RT.
Putin a mai spus că Rusia este pregătită să-și împărtășească experiența în domeniul tehnologiilor digitale.
„Sunt șanse mari să stimulăm cooperarea în domeniul informaticii și telecomunicațiilor. Rusia oferă statelor BRICS posibilitatea să observe mai atent proiectele noastre cele mai noi. Vorbesc despre managementul documentelor electronice, sisteme de căutare și software-uri antivirus, care răspund celor mai mari cerinţe de securitate avansată”, a declarat Vladimir Putin.
Președintele rus a spus că Rusia este deschisă spre extinderea cooperării energetice, menționând: „Rusia asigură în mod fiabil livrările de materiale energetice pe piețele globale și aduce o contribuție semnificativă la securitatea energetică globală, care este vitală pentru creșterea economică și dezvoltarea socială”, a adăugat preşedintele.
Anterior, Putin le-a cerut partenerilor comerciali să efectueze tranzacţii în monede naționale, în locul celor utilizate în mod obișnuit, cum ar fi dolarul american. Potrivit acestuia, integrarea sistemelor de plăți și stabilirea unui canal independent de schimb de informații poate facilita stabilitatea sistemelor bancare ale celor cinci țări.
BRIC a fost înființată în 2006 de Brazilia, Rusia, India și China, înainte ca Africa de Sud să intre în bloc în 2010, ceea ce a adăugat un „S” acronimului.
Începând cu 2018, PIB-ul nominal combinat al acestor cinci economii emergente s-a ridicat la 18,6 trilioane de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 23 % din produsul brut mondial. Blocul comercial reprezintă peste 40 % din populația lumii.
Conform estimărilor Fondului Monetar Internațional, statele membre sunt responsabile pentru mai mult de jumătate din creșterea economică globală din ultimii 10 ani.