Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Date alarmante: Câți moldoveni suferă de diabet

© Sputnik / Miroslav RotariLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
De Ziua Mondială a Diabetului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale prezintă date alarmante - numărul bolnavilor de diabet zaharat crește de la un an la altul. Maladia nu-i cruță pe nimeni.
Ziua Mondială a Diabetului: Date alarmante - Câți moldoveni suferă de această maladie

În Republica Moldova, în anul 2018, fiecare a treizecea persoană sau aproape 120 de mii de persoane sufereau de diabet zaharat. Fiecare a nouăzecea persoană decedează din cauza complicațiilor de diabet zaharat, mortalitatea populației prin diabet zaharat fiind de 11,8 la 100 mii de locuitori. Datele sunt prezentate de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale în contextul marcării pe 14 noiembrie a Zilei Mondiale de profilaxie și combatere a Diabetului Zaharat.

Potrivit specialiștilor, diabetul zaharat este de tip 1 și tip 2, ambele fiind o patologie cronică. Diabetul zaharat de tip 1 apare la copii, adolescenți și tineri (în 5% din cazuri), atunci când pancreasul nu produce insulină. Diabetul zaharat de tip 2 apare la persoanele adulte (în 95% din cazuri), când pancreasul nu mai este capabil să producă insulină ori când organismul nu poate utiliza insulina pe care acesta o produce.

"Nu există o cifră reală, dar cert este faptul că numărul celor care suferă de această maladie este în continuă creștere. Boala nu cruță nici copiii și nici tinerii. Totuși, în categoria grupului de risc sunt persoanele cu vârsta peste 40 de ani. Nu doar obezitatea și modul sedentar de viață, dar și stresul sau activitățile negative pot provoca această boală", a menționat doctorul în medicină, Luminița Suveică.

Cert este că diabetul zaharat poate fi prevenit prin adoptarea unor comportamente sănătoase. Alimentația este una dintre componentele de bază în prevenirea diabetului zaharat.

"Regula de bază este respectarea alimentației sănătoase, practicarea activităților fizice cel puțin 30 de minute pe zi, evitarea stărilor de stres, un climat psihologic pozitiv acasă și la serviciu. De asemenea, o dată pe an trebuie să efectuați măsurarea glicemiei în sânge", a menționat Suveică.

La nivel mondial, circa 371 de milioane de oameni suferă de diabet zaharat, iar alte 280 de milioane de oameni au un risc eminent de îmbolnăvire. Către anul 2030, numărul persoanelor cu diabet zaharat va constitui jumătate de miliard.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0