Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Demiterea Guvernului Sandu: Reacțiile Rusiei și SUA

© Sputnik / Miroslav RotariGuvernul Republicii Moldova
Guvernul Republicii Moldova - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Reacția Federației Ruse și Statelor Unite ale Americii la demiterea Guvernului Sandu: în Moldova trebuie menținută stabilitatea politică și statul de drept.

CHIȘINĂU, 13 nov – Sputnik. Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a venit cu o reacție la situația politică din țară, după ce Guvernul Maia Sandu a fost demis de Parlament, în urma susținerii moțiunii de cenzură depusă de fracțiunea PSRM.  

Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
Guvernul de la Chișinău a fost demis: Maia Sandu și Andrei Năstase se întorc în stradă

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova anunță că urmărește cu atenție dinamica procesului politic din țară.

”Pledăm pentru menținerea stabilității politice interne în interesul cetățenilor și al statului de drept în Republica Moldova”, se menționează în declarația emisă de Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova.

Reacția SUA la demiterea Guvernului Sandu

Ambasada SUA în Republica Moldova a declarat că în pofida demiterii Guvernului Maia Sandu, prioritățile Statelor Unite în relațiile bilaterale cu Republica Moldova rămân neschimbate. Diplomația americană a calificat această demitere drept regretabilă și a îndemnat clasa politică să ”lucreze pentru edificarea unui viitor mai echitabil, democratic și prosper pentru toți cetățenii țării”.

”Populația Republicii Moldova merită lideri care vor lucra pentru binele țării și o vor elibera de corupția care îi limitează potențialul”, se menționează în declarația Ambasadei SUA în Republica Moldova.

UE și România, cu ochii pe Republica Moldova

Parlamentul de la Chișinău a votat, la 12 noiembrie, pentru demiterea Guvernului condus de Maia Sandu. Moțiunea de cenzură depusă de fracțiunea PSRM a fost votată de 63 de deputați din minimul necesar de 51 de voturi. Pentru demiterea Cabinetului Sandu au votat deputații din fracțiunea socialiștilor și cei din fracțiunea democraților. Motiv pentru demiterea Guvernului Sandu a servit modificarea Legii Procuraturii de către Executiv prin asumare de răspundere.

O primă reacție la demiterea Guvernului Sandu a venit din partea Uniunii Europene. Purtătorul de cuvânt al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, Maja Kocijancic, a menționat în cadrul unei declarații de presă că UE se angajează să colaboreze cu cei care susțin procesul de reformă care este la baza Acordului Asociere UE- RM, în special în ceea ce privește combaterea corupției și a intereselor dobândite, indiferent de afilierile politice, asigurând independența sistemului judiciar și de depolitizare a instituțiilor statului.

Игорь Додон и Майя Санду - Sputnik Moldova
Politică
Sandu merge la Dodon cu cererea de demisie

Președintele României, Klaus Iohannis, a declarat că Bucureștiul a exprimat ferm sprijinul pentru eforturile Guvernului de la Chișinău, ”în condițiile angajamentului clar și hotărât al coaliției guvernamentale pentru parcursul european și pentru avansarea Parteneriatului Strategic bilateral pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”.

Șeful de la Cotroceni a precizat că, sprijinul României, inclusiv financiar, va continua să urmărească cu prioritate interesele cetățenilor din Republica Moldova, realizarea proiectelor bilaterale strategice și ”va fi strict condiționat de continuarea reformelor esențiale pentru dezvoltarea democratică a Republicii Moldova și avansarea parcursului său european”.

Fluxul de știri
0