Politică
Pe site-ul Sputnik Moldova aflați informații de ultimă oră despre evenimentele care se produc pe scena politică - în Parlament, Guvern sau în cadrul partidelor.

Zi decisivă pentru Guvern: Parlamentul va examina moțiunea de cenzură a socialiștilor

© Sputnik / Rodion ProcaЗаседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură
Заседание парламента РМ – вотум недоверия правительству Санду / Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Abonare
Ședința Parlamentului la care se va discuta moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu va avea loc astăzi.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Legislativul se va întruni în ședință plenară cu începere de la ora 10:00.

Ședința Guvernului - Sputnik Moldova
Societate
Ultima ședință a Guvernului Sandu? Ce proiecte au fost aprobate de dimineață

Deputații vor examina moțiunea depusă de PSRM prin care se solicită retragerea votului de învestire acordat Guvernului Maia Sandu.

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta Consiliului Superior al Procurorilor spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

La ședința de marți, 12 noiembrie, din Parlament va veni întreg Cabinetul Sandu. Premierului i se va acorda timp ca să-și apere poziția, după care va răspunde la întrebările deputaților. Odată încheia runda de întrebări-răspunsuri va urma votul propriu-zis.

Înainte de ședința Parlamentului, Maia Sandu i-a convoacat pe toți miniștri în ședință la Guvern.

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate.

Fracțiunile PAS și PPDA, care fac parte din coaliția de guvernare și care cert nu vor susține moțiunea, au în total 26 de deputați.

Maia Sandu  - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu: Îmi asum responsabilitatea unei eventuale căderi a Guvernului care-l reprezint

Democrații, care deocamdată nu au spus tranșant dacă vor susține sau nu moțiunea depusă de socialiști, au 30 de voturi în Parlament. Fracțiunea Partidului Șor cu 6 voturi active din 7 în Legislativ, de asemenea, a declarat că urmează să ia o decizie în cadrul fracțiunii. Și cei doi deputați neafiliați: Alexandr Oleinic și Ion Groza, la fel, nu s-au expus asupra votului pe care-l vor da în plen atunci când se va discuta moțiunea de cenzură.

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de deoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.

Fluxul de știri
0