Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Secret sau deschis: Cum vor vota deputații moțiunea de cenzură contra Guvernului Sandu

© Sputnik / Матвеева АлёнаProtest la Parlamentul Republicii Moldova 08 noiembrie 2019
Protest la Parlamentul Republicii Moldova 08 noiembrie 2019 - Sputnik Moldova
Abonare
Moțiunea de cenzură a socialiștilor împotriva Guvernului Sandu va fi examinată în ședința Parlamentului din 12 noiembrie, care va începe la ora 10:00. Regulamentul Parlamentului nu stabilește în mod expres dacă votul deputaților trebuie să fie deschis sau secret.

CHIȘINĂU, 12 nov – Sputnik. Deputații urmează să discute în ședința de marți a Parlamentului moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu, depusă de fracțiunea socialiștilor.

Guvernele de la Chișinău care au căzut după moțiune de cenzură  - Sputnik Moldova
Guvernele de la Chișinău care au căzut după moțiune de cenzură – Infografic

Regulamentul Parlamentului stabilește, în art.116 și 117, că moțiunea de cenzură „exprimă retragerea încrederii acordate Guvernului la învestitură” și „se adoptă cu votul majorităţii deputaţilor aleşi”.

Regulamentul Parlamentului nu stabilește în mod expres dacă votul trebuie să fie deschis sau secret.

Guvernul condus de Ion Sturza (19 februarie 1999 - 5 noiembrie 1999) a fost destituit printr-o moțiune de cenzură supusă votului secret. Guvernul condus de Valeriu Streleț (30 iulie 2015 - 29 octombrie 2019) a căzut în urma unei moțiuni de cenzură adoptate deschis cu voturile „pentru” exprimate de 21 de comuniști, 25 de socialiști și 19 democrați.

Dezbaterea moțiunii de cenzură începe cu prezentarea raportului Guvernului.

Art. 118 din Regulamentul Parlamentului descrie următoarele efecte ale deciziei asupra moţiunii de cenzură:

(1) În cazul în care moţiunea de cenzură asupra activităţii Guvernului a fost respinsă, deputaţii care au semnat-o nu vor putea iniţia, în cadrul aceleiaşi sesiuni, o nouă moţiune pe acelaşi motiv.

Grigore Novac - Sputnik Moldova
Politică
Un deputat anunță de ce socialiștii vor fi nevoiți să debarce Guvernul Sandu

(2) În cazul adoptării moţiunii de cenzură, Primul-ministru va prezenta în termen de cel mult 3 zile, Preşedintelui Republicii Moldova demisia Guvernului.

(3) Moţiunile de cenzură asupra activităţii Guvernului adoptate de Parlament se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova, Partea I.

Trei dintre cele 20 de guverne pe care le-a avut Republica Moldova din 1991 până acum au fost destituite printr-o moțiune de cenzură: Guvernul Ion Sturza, Guvernul Vlad Filat II și Guvernul Valeriu Streleț.

Fluxul de știri
0