Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opinie: Celor de la PPDA le este contraindicată aflarea la guvernare

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi  - Sputnik Moldova
Abonare
Motivul pentru care lui Andrei Năstase și partidului pe care îl conduce le este contraindicată aflarea la guvernare. Explicația analistului politic Igor Volnițchi.
Opinie: Celor de la PPDA le este contraindicată aflarea la guvernare

Demiterea Guvernului Sandu îl avantajează pe liderul PPDA, Andrei Năstase, care în ultima perioadă a rămas în umbra prim-ministrului Maia Sandu. Potrivit analistului politic Igor Volnițchi, odată ce Guvernul Sandu va fi demis, liderii Blocului ACUM, Maia Sandu și Andrei Năstase, vor ajunge în „stradă”, acolo unde liderul PPDA se simte ca peștele în apă. Situația este critică însă pentru Maia Sandu care nu este nici pe aproape un politician de opoziție.

„Cu siguranță, celor de la PPDA le este contraindicată aflarea la guvernare. Strategic vorbind, Andrei Năstase se poate manifesta doar în stradă. Am observat cum Andrei Năstase a crescut ca politician, cum a ajuns în lumina reflectoarelor pe acel val al nemulțumirii populației. Domnul Năstase se simțea ca peștele în apă anume în stradă. Politicienii sunt diferiți. Unii se simt bine în birouri, alții – în stradă. Cu totul alta este situația Maiei Sandu, care nu este un politician de opoziție și nicidecum nu este un politician de stradă”, spune Igor Volnițchi.

Astfel, ajuns în opoziție, Andrei Năstase are toate șansele să-și crească rating-ul până la prezidențiale, în timp ce Maia Sandu - să se plafoneze.

Ședința Parlamentului RM - Sputnik Moldova
Politică
Ce Guvern vom avea dacă deputații vor demite Executivul condus de Maia Sandu

„Dacă pică Guvernul, doamna Sandu va fi nevoită să meargă la partid și să se folosească de unele posibilități de comunicare – cum ar fi o ieșire în fața presei o dată pe săptămână... În același timp, Andrei Năstase, când se afla în stradă, ba organiza un protest, ba organiza o conferință, ba participa pe la vreo televiziune. Trecând în opoziție, Andrei Năstase are mai mare șanse să se afirme în politică până la prezidențiale. El revine în stihia care l-a consacrat, iar Maia Sandu revine într-un mediu nu chiar confortabil pentru dumneaei”, conchide Igor Volnițchi.

Igor Volnițchi nu exclude că Maia Sandu a ajuns în această situație anume din cauza ”sfetnicilor” care o înconjoară, care nu întotdeauna vin cu cele mai bune sfaturi.  

„Este normal ca un prim ministru să nu cunoască tot. Un prim-ministru poate fi foarte bun în economie, în justiție, sau în alte domenii, dar nicidecum nu poate fi excepțional în toate. Respectiv, oricare premier are consilieri, consilieri care nu întotdeauna îi dau cele mai bune sfaturi. Dacă dna Sandu ar avea un consultant de imagine bun, dacă ar avea un consultat pe justiție bun, și dacă acești oameni ar reuși să-și impună punctul de vedere, am vedea un cu totul alt discurs al prim-ministrului”, adaugă Igor Volnițchi.

Fluxul de știri
0