Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Ședința Parlamentului - dezbaterea moțiunii de cenzură

Abonare
Parlamentul Republicii Moldova dezbate astăzi moțiunea de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi.

Vineri, 8 noiembrie, fracțiunea PSRM a înaintat o moțiune de cenzură împotriva Guvernului condus de Maia Sandu. Socialiștii cer demisia Cabinetului Sandu după ce acesta a votat, prin asumare de răspundere în fața Legislativului, unele modificări la Legea Procuraturii care se referă la mecanismul de numire a Procurorului General. Potrivit acestor amendamente, premierul va avea dreptul de a înainta CSP spre numire candidații la funcția de Procuror al țării.

Premierul Maia Sandu a declarat în fața Parlamentului că își asumă toată răspunderea politică pentru votarea acestei legi.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
Socialiștii au anunțat în ce condiții ar putea renunța la moțiunea de cenzură

Pentru ca moțiunea să treacă este nevoie de cel puțin 51 de voturi. Autorii moțiunii, care sunt parteneri de coaliție cu cei de la PAS și PPDA, au 36 de mandate.

Amintim că săptămâna trecută Guvernul a votat asumarea răspunderii pentru Legea Procuraturii. Proiectul prevede ca prim-ministrul să preselecteze cel puțin doi candidați la funcţia de Procuror General și să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, proiectul prevede și o modificare a procedurii de destituire din funcție a procurorului general.

Proiectul votat de Guvern i-a nemulțumit pe socialiști. Ei au fost indignați de faptul că nu au existat consultări pe marginea acestui proiect la nivel de coaliție. În consecință, socialiștii i-au cerut premierului să retragă acest proiect. Maia Sandu însă refuză să facă un pas înapoi și declară că își asumă aceste acțiuni, chiar dacă acțiunile sale ar putea conduce la cădea Guvernul.

Luni, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a solicita o expertiză a Comisiei de la Veneția la legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, îndemnând socialiștii să-și retragă până atunci moțiunea de cenzură.
Socialiștii au reiterate că singura ieșire din acea criză politică provocă de Maia Sandu este ca Guvernul să-și retragă proiectul de asumare a răspunderii.

Fluxul de știri
0