Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Socialiștii au anunțat în ce condiții ar putea renunța la moțiunea de cenzură

© Sputnik / Miroslav RotariPSRM
PSRM  - Sputnik Moldova
Abonare
Fracțiunea PSRM a anunțat că ar putea să retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu doar în condițiile în care premierul Maia Sandu va renunța la legea pentru care și-a angajat răspunderea.

CHIȘINĂU, 11 nov - Sputnik. Fracțiunea Partidul Socialiștilor s-a întrunit astăzi în ședință pentru a discuta intenția Maiei Sandu de a solicita o expertiză a Comisiei de la Veneția la legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea. În urma ședinței, socialistul Vasile Bolea a venit în fața presei pentru a aduce la cunoștință deciziile care au fost luate de partid.

”Fracțiunea PSRM reiterează aceiași idee pe care am lansat-o săptămâna trecută. Unica ieșire din acea criză politică provocă de Maia Sandu este să-și retragă proiectul de asumare a răspunderii. In caz contrar, la următoarea ședință a Parlamentului se va dezbate moțiunea de cenzură depusă de fracțiunea PSRM”. a declarat Vasile Bolea.

Vasile Bolea a mai declarat că nu a existat nicio urgență în vederea sumării răspunderii pe proiectul de modificare a Legii Procuraturii de către Guvernul Maia Sandu. 

”Faptul că Maia Sandu a venit cu această propunere prin care solicită ca noi să ne retragem moțiunea de cenzură și ea se angajează să nu propună lista scurtă de candidați la funcția de procuror general, să expedieze legea la Comisia de la Veneția, vorbește despre un singur fapt: că nu a existat nicio urgență în vederea asumării răspunderii Guvernului pe proiectul de modificare a legii procuraturii”, a declarat Vasile Bolea. 

Mai mult decât atât, Bolea a declarat că Comisia de la Veneția nu avizează legi care deja au intrate în vigoare.

PSRM  - Sputnik Moldova
Politică
Răspunsul PSRM la declarația premierului Maia Sandu - Video

”Comisia de la Veneția nu avizează legi care au intrat în vigoare. Comisia examinează proiecte care urmează a fi adoptate. În cazul în care ne retragem moțiunea de cenzură, acest proiect devine lege. Chiar dacă va fi transmis Comisiei de șa Veneția pentru avizare, Comisia nu dă avize pe legi”, a mai punctat el. 

Amintim că săptămâna trecută Guvernul a votat asumarea răspunderii pentru Legea Procuraturii. Proiectul prevede ca prim-ministrul să preselecteze cel puțin doi candidați la funcţia de Procuror General și să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, proiectul prevede și o modificare a procedurii de destituire din funcție a procurorului general.

Proiectul votat de Guvern i-a nemulțumit pe socialiști. Ei au fost indignați de faptul că nu au existat consultări pe marginea acestui proiect la nivel de coaliție. În consecință, socialiștii i-au cerut premierului să retragă acest proiect. Maia Sandu însă refuză să facă un pas înapoi și declară că își asumă aceste acțiuni, chiar dacă acțiunile sale ar putea conduce la cădea Guvernul.

Fluxul de știri
0