Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Guvernul Sandu a căzut: 63 de voturi pentru moțiunea de cenzură

Abonare
Parlamentul a demis Guvernul condus de Maia Sandu, cu votul deputaților socialiști și democrați. Acesta s-a menținut la putere cinci luni și patru zile.

Moțiunea de cenzură depusă de fracțiunea PSRM a fost examinată marți, 12 noiembrie, în Parlamentul de la Chișinău, fiind votată de 63 de deputați din fracțiunea socialiștilor și din cea a democraților.

Motiv pentru demiterea Guvernului Sandu a servit modificarea Legii Procuraturii de către Executiv, prin asumare de răspundere.

Ședința Parlamentului RM – Moțiunea de cenzură - Sputnik Moldova
Politică
Dumitru Diacov, despre „Love Story-ul” dintre PSRM și ACUM

Modificările prevăd ca prim-ministrul să preselecteze cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, proiectul prevede și o modificare a procedurii de destituire din funcție a procurorului general.

Proiectul votat de Guvern i-a nemulțumit pe socialiști. Ei au fost indignați de faptul că nu au existat consultări pe marginea acestui proiect la nivel de coaliție. În consecință, socialiștii i-au cerut premierului să retragă acest proiect. Maia Sandu însă refuză să facă un pas înapoi și declară că își asumă aceste acțiuni, chiar dacă acțiunile sale ar putea conduce la cădea Guvernul.

Luni, Maia Sandu și-a anunțat intenția de a solicita o expertiză a Comisiei de la Veneția la legea pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea, îndemnând socialiștii să-și retragă până atunci moțiunea de cenzură.

Socialiștii au reiterate că singura ieșire din acea criză politică provocă de Maia Sandu este ca Guvernul să-și retragă proiectul de asumare a răspunderii

Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de dezoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General

Fluxul de știri
0