Video
Urmăriți ultimele evenimente din lume și din țară în materialele video Sputnik

Conferința de presă a președintelui Igor Dodon după căderea Guvernului Sandu

Abonare
Guvernul Maia Sandu a fost demis pe 12 noiembrie, prin moțiune de cenzură. Șeful statului face declarații în contextul situației create pe scena politică de la Chișinău.

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, face declarații după demiterea Cabinetului de Miniștri condus de Maia Sandu.

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului, depusă de fracțiunea PSRM, a fost examinată marți, 12 noiembrie, în Parlamentul de la Chișinău, fiind votată de 63 de deputați din fracțiunea socialiștilor și din cea a democraților.

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Mai este oare posibilă o nouă alianță între PSRM și ACUM după căderea Guvernului

Motiv pentru demiterea Guvernului Sandu a servit modificarea Legii Procuraturii de către Executiv, prin asumare de răspundere.

Modificările prevăd ca prim-ministrul să preselecteze cel puțin doi candidați la funcția de Procuror General și să-i propună Consiliului Superior al Procurorilor. De asemenea, proiectul prevede și o modificare a procedurii de destituire din funcție a procurorului general.

Proiectul votat de Guvern i-a nemulțumit pe socialiști. Ei au fost indignați de faptul că nu au existat consultări pe marginea acestui proiect la nivel de coaliție. În consecință, socialiștii i-au cerut premierului să retragă acest proiect. Maia Sandu însă refuză să facă un pas înapoi și declară că își asumă aceste acțiuni, chiar dacă acțiunile sale ar putea conduce la cădea Guvernul.

Anterior, Igor Dodon a menționat că optează pentru menținerea stabilității social-politice, dar, totodată, consideră că toate acțiunile forțelor politice ale țării trebuie să respecte cadrul constituțional, fără a încălca principiile unui stat de drept.

În același timp, Igor Dodon a menționat că își dorește ca majoritatea parlamentară PSRM-ACUM să își continue activitatea.

Fluxul de știri
0