CHIȘINĂU, 12 nov - Sputnik. Maia Sandu nu mai vrea să audă de o nouă alianță cu PSRM după căderea Guvernului. Declarațiile au fost făcute aseară, la o ediție specială la TRM. Sandu a fost categorică atunci când a fost întrebată dacă va fi de acord să se așeze din nou la masa de discuții cu socialiștii.
„Nu vedem ce putem discuta cu ei, nu vedem de ce mâine PSRM nu vrea reforma justiției, dar poimâine o va dori. Asta nu este consecvență și nu există nicio logică”, a precizat Maia Sandu.
Asta chiar dacă președintele Igor Dodon a menționat anterior că există loc pentru dialog și după demiterea Cabinetului de Miniștri.
„După căderea Guvernului, socialiștii împreună cu Blocul ACUM trebuie să se așeze încă o dată și să se gândească ce fac, pentru că eu nu îmi doresc alegeri anticipate. Chiar dacă vrea să arate că are poziție, că vrea să intre în istorie, Guvernul va cădea, pentru că decizia de asumare este anticonstituțională și aceasta trebuie retrasă”, a declarat anterior Igor Dodon.
Parlamentul de la Chișinău a demis astăzi Guvernul condus de Maia Sandu. Moțiunea de cenzură depusă de fracțiunea PSRM a fost susținută de socialiști și democrați. Aceasta a fost votată de 63 de deputați, minimul necesar fiind de 51 de voturi. Pentru demiterea Cabinetului Sandu au votat deputații din fracțiunea socialiștilor și cei din fracțiunea democraților.
Motiv pentru demiterea Guvernului Sandu a servit modificarea Legii Procuraturii de către Executiv prin asumare de răspundere.
Guvernul Maia Sandu a fost învestit în funcție în data de 8 iunie 2019. În această zi, la mai bine de trei luni de la alegerile parlamentare din 24 februarie, a fost anunțată crearea coaliției PSRM – ACUM, cu 61 de deputați: 35 – de la PSRM și 26 din partea Blocului Politic ACUM. Componentele coaliției au semnat atunci un acord de colaborare, reînnoit în data de 16 septembrie 2019. PSRM și ACUM s-au înțeles asupra unui pachet de legi, pe care l-au numit ”pachet de dezoligarhizare” a țării. Din acest pachet făcea partea și numirea unui nou Procuror General.