Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Igor Volnițchi explică de ce demiterea Guvernului Sandu este în avantajul blocului ACUM

© Sputnik / Miroslav RotariIgor Volnițchi
Igor Volnițchi - Sputnik Moldova
Abonare
Blocul ACUM vrea să scape de povara guvernării? Cum explică analistul politic Igor Volnițchi decizia Guvernului Sandu de asumare a răspunderii asupra proiectului de lege pentru modificarea Legii cu privire la Procuratură.
Igor Volnițchi explică de ce demiterea Guvernului Sandu este în avantajul blocului ACUM

Atât Blocul ACUM, cât și Partidul Socialiștilor, este interesat să iasă din coaliția în care au intrat în data de 8 iunie, iar spectacolul la care asistăm astăzi nu este altceva decât o încercare a celor două forțe politice de a ieși decent din concubinajul politic, format cu scopul de a scoate PD-ul de la Guvernare. Declarația îi aparține analistului politic Igor Volnițchi și a fost făcută în cadrul emisiunii „Atitudini”, de la Radio Sputnik Moldova.

Potrivit jurnalistului, o eventuală demitere a Guvernului Sandu este în avantajul Blocului ACUM, care a demonstrat că nu se poate ridica la așteptările cetățenilor, așteptări formate de altfel pe fundalul campaniei electorale de la începutul acestui an.

„Ambele părți sunt interesate de ruperea acestui mariaj politic, dar mai ales este interesat blocul ACUM. Prin demiterea Guvernului, Blocul ACUM ar scăpa de această povară a guvernării, care nu este deloc ușoară. Da, anume Blocul ACUM și-a asumat guvernarea. Criticele s-au întețit. A scăzut euforia în societate, iar odată cu scăderea acestei euforii au început să apară întrebări, de ce nu se întâmplă aproape nimic? Da, este adevărat că pe anumite dimensiuni se încearcă anumite reforme, dar oamenii așteaptă rezultate social-economice. Și aici Guvernul Sandu este un mare restanțier”, spune Igor Volnițchi.

Situația se va agrava și mai mult în iarnă, când tarifele la energia electrică și la gaz se vor majora, spune analistul politic.

„Imaginați-vă că doamna Sandu rămâne prim-ministru pe perioada iernii, atunci când se vor face simțite acele majorări de tarife, prețuri, care au fost anunțate. La ieșirea din iarnă, cu ce imagine va ieși dna Maia Sandu?”, conchide analistul politic Igor Volnițchi. 

Respectiv, dacă dorește să aibă șanse în următoarele scrutine, Blocul ACUM trebuie să scape de povara guvernării.

„Dacă dorește să-și rezerve șanse reale pentru prezidențiale și un eventual scrutin parlamentar, Blocul ACUM trebuie să scape de povara guvernării. În actualele condiții, Blocul a demonstrat că nu prea poate face nimic pentru ca cetățeanul să simtă o schimbare rapidă, schimbare care nici nu e posibilă. Dar atât Blocul ACUM, cât și PSRM trebuie să-și asume această responsabilitate, deoarece ei au hrănit oamenii cu promisiuni în alegeri parlamentare și nu numai în alegerile parlamentare. Au creat niște așteptări la nivelul cărora singuri nu se pot ridica”, adaugă Igor Volnițchi.

Cert este că în cazul în care Guvernul Sandu va fi demis, șansele organizării unui scrutin parlamentar anticipat în 2020 sunt extrem de mari.

Guvernul Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Miniștrii din Guvernul Sandu își pregătesc bagajele? Mai multe ministere dau raportul

„Era clar că alegerile locale era ultimul lucru comun dintre ACUM și PSRM. La doar o zi-două după sumarea rezultatelor alegerilor, iată că a apărut și acest divorț. Eu văd doar o motivație politică a acestei decizii. Este clar că în situația în care au ajuns aceste două componente, mergem spre alegeri anticipate care vor avea loc spre 2020”, conchide Igor Volnițchi.

Amintim că prim-ministrul Maia Sandu a venit astăzi cu o propunere pentru PSRM. Șefa Cabinetului de Miniștri i-a propus Partidului Socialiștilor să-și retragă moțiunea de cenzură împotriva Guvernului. În schimb, premierul promite să nu înainteze lista scurtă a candidaților la funcția de Procuror General, până când Comisia de la Veneția nu se va pronunța asupra legii adoptate prin asumare de răspundere. În replica, PSRM spune că singura soluție pentru depășirea crizei politice este retragerea din Parlament a proiectului Executivului cu privire la asumarea răspunderii. Lucru ce poate fi făcut până mâine dimineața, la ora 10.00, când urmează să fi dezbătură moțiunea de cenzură împotriva Guvernului înaintată de PSRM.

Fluxul de știri
0