Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Miniștrii din Guvernul Sandu își pregătesc bagajele? Mai multe ministere dau raportul

© Photo : Facebook / Maia SanduGuvernul Maia Sandu
Guvernul Maia Sandu - Sputnik Moldova
Abonare
Cel mai probabil, mâine, în Parlamentul de la Chișinău, va fi analizată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Sandu

CHIȘINĂU, 11 nov - Sputnik. Se pare că Guvernul condus de Maia Sandu are clipe numărate, Executivul ar putea fi demis mâine în cadrul ședinței Parlamentului de la Chișinău. Asta dacă socialiștii nu vor accepta propunerea de compromis de ieșire din criza politică, făcută de premier chiar astăzi. 

Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu: Soluția pentru ieșirea din criză - Video

În timp ce soarta Guvernului, dar și a alianței PSRM-ACUM atârnă de un fir de ață, mai multe ministere expediază comunicate de presă despre reușitele pe care le-au obținut în ultimele cinci luni, adică de la preluarea puterii din mâinile PD. Este vorba despre Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Ministerului Justiției și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene.  

Raportul expediat de Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului prezintă rezultatele activității desfășurate în perioada ultimelor cinci luni din anul curent.

”Inițierea proiectelor de construcție a stațiilor de epurare în orașele Soroca și Strășeni; demararea lucrărilor de construcție în vederea implementării proiectelor de management al deșeurilor atât la nivel național, regional și local. Eficientizarea mecanismul de subvenționare în agricultură, crearea Fondului de Garantare a Creditelor agricole ș.a.”, se arată într-un comunicat al MADRM.

Și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale informează asupra măsurilor întreprinse în cele cinci luni de activitate de la învestirea Guvernului Sandu.

”Printre cele mai importante realizări în domeniul sănătății, muncii și protecției sociale se referă la creșterea salariilor pentru unele categorii de lucrători medicali, stabilirea unei baze juridice solide pentru ocuparea prin concurs a funcțiilor de conducător în instituțiile medico-sanitare publice, sporirea îndemnizațiilor pentru lucrătorii ș.a.”, menționează MSMPS.

Urmează Ministerului Justiției, care informează că, pe parcursul lunilor iunie-noiembrie curent, Ministerul Justiției a întreprins mai multe acțiuni ce țin de competența sa prin elaborarea politicilor pe segmentul justiției, combaterii corupției și respectării drepturilor omului.

”Ministerul Justiției a demarat mai multe reforme care au drept scop asigurarea independenței și integrității judecătorilor și procurorilor, creșterea profesionalismului și fortificarea mecanismelor de responsabilizare a acestora, precum și combaterii fenomenului corupției care finalmente afectează toate domeniile”, informează Ministerul Justiției.

Restabilirea încrederii partenerilor de dezvoltare ai țării și reluarea asistenței bugetare și macrofinanciare a UE, oferită ca sprijin pentru reformele lansate de Guvernul Sandu. Este elementul-cheie al Raportului de activitate a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru perioada 8 iunie - 8 noiembrie 2019. Așa își începe comunicatul ministerul condus de Nicu Popescu, în care se menționează că Uniunea Europeană deja ne-a oferit 54 de milioane de euro ca sprijin bugetar și prima tranșă, de circa 30 de milioane de euro, din ajutorul macrofinanciar.

”De asemenea, a fost reluat la cel mai înalt nivel dialogul politic cu instituțiile internaționale și cele europene. Consolidarea dialogului politic pe dimensiunea estică, în special, cu Ucraina și cu Federația Rusă,  Parteneriatul strategic dintre Republica Moldova și România și dezvoltarea infrastructurii comune care să asigure diversificarea surselor energetice”, notează MAEIE.

Amintim că Guvernul Sandu riscă să fie demis după ce și-a asumat răspunderea pe un proiect de lege ce i-ar permite premierului să desemneze candidații la funcția de Procuror General. Acest lucru i-a nemulțumit pe socialiști, care au solicitat să fie retrasă asumarea răspunderii, amenințând cu demiterea Guvernului.

Astăzi, premierul Maia Sandu a venit cu o propunere pentru a ieși din impasul în care s-au pomenit politicienii moldoveni. Premierul va expedia lista scurtă a candidaților la funcția de Procuror General către Consiliul Superior al Procurorilor doar după o expertizare de către Comisia de la Veneția a legii pentru care Guvernul și-a angajat răspunderea.

Fluxul de știri
0