Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Festivalul Vinului Găgăuz: Am asistat la o petrecere de zile mari - Video

Abonare
În data de 10 noiembrie, la Comrat, s-a desfășurat cel mai important festival consacrat vinului „Gagauz Şarap Yortusu”. Urmăriți în reportajul video realizat de Sputnik cum a fost marcată ediția din acest an.

Muzică, dans și voie bună – de toate acestea au avut parte localnicii și oaspeții prezenți la sărbătoare. Evenimentul s-a desfășurat în centrul orașului Comrat, acolo unde oamenii au savurat din bucatele tradiționale găgăuze și au degustat vinul din regiune. Vedetele sărbătorii au fost vinificatorii, iar cei mai buni dintre ei au fost premiați.

Startul sărbătorii a fost dat de bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah. Guvernatorul regiunii a îndemnat oaspeții să se distreze şi să sărbătorească evenimentul alături de localnicii ospitalieri. Printre invitaţi a fost şi şeful statului, Igor Dodon, care a venit cu un mesaj de felicitare pentru cei prezenți. Ulterior, guvernatorul Găgăuziei, președintele țării, corpul diplomatic invitat la eveniment și alte oficialități au vizitat mai multe standuri, fiind întâmpinați de către localnici cu vin și bucate alese.

Anual, evenimentul adună zeci de mii de vizitatori din întreaga țară și din străinătate. Oaspeții spun că sunt încântați de acest eveniment, iar pentru mulți dintre ei deja a devenit o tradiție să participe la sărbătoare.

"Organizarea este la cel mai înalt nivel. Locuitorii au depus mult suflet pentru ca să prezinte această frumusețe, bucatele tradiționale și muzica populară. Mulțumesc mult și mult succes și prosperitate Comratului", a spus o femeie.

"Sunt foarte fericit. Deja de cinci ani vin la Comrat și îmi place totul foarte mult", a mărturisit un oaspete din Turcia.

"Petrecem foarte bine. Am venit la sărbătoare la invitația prietenului nostru care locuiește aici. O să mai venim neapărat și la alte ediții", a povestit o femeie din Ucraina.

Ansamblurile folclorice din regiune au încântat oaspeții cu muzică și dansuri populare. Aceștia au încins o horă mare națională, fiind admirați de către toți participanții la eveniment.

"Dorim să prezentăm tradițiile și cultura noastră ca toată lumea să cunoască cine sunt găgăuzii. Sunt foarte binevoitori, simpli și ospitalieri. Vă iubim. Veniți la sărbătorile noastre", a îndemnat o localnică.

Festivalul „Gagauz Şarap Yortusu”-2019” se desfăşoară cu suportul Oficiului Naţional al Viei şi Vinului sub egida programului „Vinul Moldovei. O legendă vie”.

Fluxul de știri
0