Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Atenție la contractele de vacanță: Două agenții de turism vindeau oferte turistice false

© Sputnik / Rodion ProcaNicolae Olărașu
Nicolae Olărașu - Sputnik Moldova
Abonare
Consumatorii trebuie să fie precauți atunci când fac rezervările timpurii pentru vacanțele planificate, atenționează reprezentanții Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței.
Atenție la contractele de vacanță: Două agenții de turism vindeau oferte turistice false

Nici nu s-a terminat bine toamnă că agențiile de turism au venit cu tot felul de oferte pentru vacanța de iarnă. Astfel, moldovenii pot deja achiziționa pachetele turistice. Specificul rezervărilor timpurii constă în achiziționarea acestor pachete din timp, la un preț redus cu 20-40%, cu beneficierea de serviciile turistice ulterior.

Specialiștii spun că potențialii cumpărători trebuie să fie precauți atunci când fac rezervările timpurii pentru vacanțele planificate, întrucât s-ar putea pomeni în situații foarte neplăcute.

"Au fost pornite două cauze penale pe numele a două agenții de turism din țară. Aceștia vindeau oferte turistice, inclusiv timpurii, fără a face rezervare la hotel. De asemenea au fost oferite bielete de avion și asigurări medicale false", a declarat pentru Sputnik, reprezentantul APCSP, Nicolae Olărașu.

În acest context, Nicolae Olărașu a venit cu câteva recomandări privind contractarea serviciilor turistice:

  • agențiile de turism sunt obligate să includă în oferta lor un set strict stabilit de informații precontractuale, puse la dispoziția consumatorilor, inclusiv: itinerariul, mijloacele de transport, tipul unităților de cazare și categoriile de clasificare ale acestora, servicii de masă oferite, preț și altele.
  • consumatorul, la procurarea pachetului turistic cu rezervare timpurie, încheie și primește un exemplar al Contractului de servicii turistice și la achitare, urmează să i se elibereze bonul fiscal pentru fiecare plată efectuată (fie în rate, fie integral).
  • agențiile de turism obligatoriu înmânează consumatorului, anterior plecării în sejur, voucherul turistic, inclusiv autohton, asigurarea medicală, biletele de transport, vizele și altă informație utilă (ghid, transfer, excursii ș.a.).

Consumatorul are dreptul să beneficieze de toate serviciile turistice, menționate în Contractul de servicii turistice și voucherul turistic, prestate calitativ și în condițiile stabilite.

De asemenea, Olărașu spune că toți consumatorii trebuie să verifice dacă pe numele lor au fost cu adevărat procurate bilete de avion, să se asigure că există un asemenea zbor și să se informeze despre toate condițiile hotelului în care vor fi cazați și dacă a fost făcută o rezervare pe numele lor.  

Fluxul de știri
0