Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Curs valutar BNM la început de săptămână: Ce se întâmplă cu euro și dolarul

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaCursul valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro
Cursul valutar BNM: Ce se întâmplă cu euro - Sputnik Moldova
Abonare
Curs valutar: Banca Națională a Moldovei a stabilit ratele de schimb pentru luni, 11 noiembrie: Iată ce se întâmplă cu euro și dolarul.

CHIȘINĂU, 10 nov – Sputnik. Banca Națională a Moldovei (BNM) anunță pentru 11 noiembrie o ieftinire bruscă a Euro. În comparație cu zilele de weekend, luni un euro va costa 19,20 lei, adică cu 9 bani mai puțin.

În schimb Dolarul american este în creștere nesemnificativă, și echivalează cu 17,41 lei. Și hrivna ucraineană este în ușoară creștere - aceasta va putea fi procurată cu 71 de bani, cu un ban mai mult. În timp ce Leul românesc și rubla rusească se ieftinesc ușor, astfel având un preț de 4,03 lei moldovenești și respectiv 27 de bani.

De la 1 noiembrie, timp de 10 zile, Euro s-a depreciat cu tocmai 25 de bani. Amintim că Banca Națională a intervenit și în octombrie pe piața valutară, cumpărând diversă valută ce echivalează cu 15 milioane de dolari. Rezervele valutare ale BNM au sporit și din contul unor împrumuturi și granturi acordate externe.

Обмен валют - Sputnik Moldova
Prețul euro – scădere accentuată: Cursul valutar al BNM pentru 7 noiembrie

Rezervele valutare ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM) constituiau 3 miliarde și 14 milioane de dolari SUA (3 014,03 mil. dolari) la 31 octombrie 2019. 

La 31 octombrie, BNM avea peste hotare active nete în valoare de 2 miliarde 833 de milioane 720 de mii de dolari (2 833 720,76 USD).

Majorarea activelor oficiale de rezervă ale BNM a mai fost determinată de aprecierea cursurilor de schimb ale valutelor componente ale rezervelor valutare în raport cu dolarul SUA: 24,39 mil. dolari SUA;  intrările nete aferente rezervelor obligatorii în valută ale băncilor licențiate: 5,02 mil. dolari SUA;  veniturile de la gestionarea rezervelor valutare: 4,05 mil. dolari SUA;  intrările nete în contul Directoratului Liniei de Credit: 3,70 mil. dolari SUA; reevaluarea valorilor mobiliare menținute în portofoliul de investiții: 0,76 mil. dolari SUA; alte intrări nete: 0,20 mil. dolari SUA.

De la începutul anului, cele mai multe intervenții pe piața valutară ale Băncii Naționale au constat în procurări de valută.

Astfel, banca centrală a cumpărat excesul rezultat din raportul ofertă - cerere, a precizat la un briefing susținut miercuri, 6 noiembrie, guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Fluxul de știri
0