CHIȘINĂU, 8 nov - SPutnik. Dacă în amiaza zilei de joi, președintele Igor Dodon le spunea ambasadorilor că probabilitatea căderii Guvernului Sandu este de 80%, atunci seara el a spus că această probabilitate este chiar de 90%. Și totuși președintele speră că Guvernul Sandu își va retrage inițiativa și chiar crede că guvernarea încearcă să găsească o soluție.
Potrivit lui Dodon, Guvernul s-a pomenit într-un ”zugzwang politic”, adică într-o situație în care orice mișcare nu poate aduce decât dezavantaj.
”Guvernul Maiei Sandu a nimerit într-un zugzwang politic din proprie inițiativă. Nimeni nu i-a provocat. Probabilitatea căderii Guvernului, în opinia mea, este de 90%”, a declarat președintele Dodon.
Șeful statului consideră că această decizie a fost luată în urma rezultatului prost obținut în alegerile locale generale.
Totodată, Igor Dodon în cadrul întrevederii cu ambasadorii străini acreditați la Chișinău a subliniat că liderii politici ar trebui să fie ghidați doar de interesele de stat și să se abțină de la acțiuni unilaterale, care sunt în contradicție cu acorduri existente și depășesc cadrul juridic.
El a mai precizat că optează pentru menținerea stabilității social-politice, dar, totodată, consideră că toate acțiunile forțelor politice ale țării trebuie să respecte cadrul constituțional, fără a încălca principiile unui stat de drept.
Amintim că Guvernul Sandu și-a asumat responsabilitatea în fața Parlamentului privind numirea unui nou procuror General. Executivul a modificat Legea cu privire la Procuratură, schimbând mecanismul de numire a procurorului general al țării. Potrivit acestor schimbări, premierul va propune Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) doi candidați pentru funcția de procuror general. CSP urmează să selecteze un candidat pe care să-l prezinte președintelui țării spre desemnarea.
Guvernul Sandu, pe muchie de cuțit
Potrivit Constituției Republicii Moldova, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Parlamentului asupra unui program, unei declaraţii de politică generală sau unui proiect de lege.
Regulamentul Parlamentului prevede că angajarea răspunderii politice în faţa Parlamentului se declară prin hotărâre a Guvernului, care se prezintă în aceeaşi zi Parlamentului, cu anexarea textului programului, al declaraţiei de politică generală sau al proiectului de lege. Preşedintele Parlamentului dispune de îndată distribuirea hotărârii şi a materialelor adiţionale deputaţilor.
Dacă, în decursul a 72 de ore din momentul angajării răspunderii de către Guvern, cel puţin 1/4 din numărul deputaţilor aleşi nu depun o moţiune de cenzură Guvernului sau dacă moţiunea de cenzură depusă este respinsă, programul, declaraţia de politică generală sau proiectul de lege se consideră adoptate şi devin executorii pentru Guvern. Legile adoptate ca rezultat al angajării răspunderii Guvernului în faţa Parlamentului intră în vigoare la data publicării.
Guvernul este demis dacă moţiunea de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, declaraţiei de politică generală sau proiectului de lege, a fost votată.
Potrivit socialiștilor, inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea procurorului general prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician.
Fracțiunea PSRM i-a cerut ministrului Justiției, Olesea Stamate, să demisioneze. Socialiștii i-a solicitat Blocului ACUM să desemneze un alt candidat pentru funcția de ministru al Justiției.