CHIȘINĂU, 6 nov - Sputnik. Şeful statului a comentat în cadrul unei emisiuni la un post privat de televiziune situaţia cu privire la înaintarea candidaţilor pentru funcţia de procuror general.
Preşedintele Moldovei, Igor Dodon, a calificat anularea rezultatelor concursului pentru funcţia de procuror general drept un show politic. Şeful statului a declarat că şi alte concursuri publice organizate de Guvernul ţării nu au fost serioase şi motivate politic.
Preşedintele Igor Dodon îi cere premierului Maia Sandu să-şi retragă asumarea răspunderii privind Legea Procuraturii şi, totodată, să-o demită din funcţie pe ministrul Justiţiei, Olesea Stamate, care s-ar face vinovată de eşuarea concursului pentru funcţia de procuror general.
"Nu susţin abordarea premierului, deoarece contravine Constituţiei. După asumarea răspunderii începe termenul de 72 de ore ca să fie luată o decizie. Una dintre decizii e să cadă Guvernul, iar alta - ca în Parlament să nu fie cvorum... Care va fi scenariul nu ştim", a declarat şeful statului în această seară, în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
Președintele țării a subliniat că această decizie a Guvernului și premierului Maia Sandu este îngrijorătoare deoarece acest pas atât de serios nu a fost discutat în cadrul coaliției de guvernământ. În acordul PSRM-ACUM este stipulată clar procedura de înaintare a candidaturii la funcţia de procuror general. Modificările asupra cărora Guvernul și-a asumat răspunderea contravin Constituției. ”În opinia mea, socialiștii nu pot să accepte așa ceva. Această decizie poate să ducă la căderea Guvernului”, a atenționat președintele.
Șeful statului a spus că va face tot ce depinde de el pentru ca în țară să fie stabilitate. Oficialul se va întâlni mâine cu ambasadorii acreditaţi în Republicii Moldova, pentru a discuta situaţia creată.
"Cea mai bună soluţie pentru depăşirea acestei situaţii e ca Maia Sandu să-şi retragă asumarea răspunderii şi s-o retragă din funcţie pe ministra Justiţiei, Olesea Stamate. Maia Sandu poate să propună un nou candidat la funcţia de ministru al Justiţiei, iar eu voi semna decretul şi mâine. Ulterior poate fi organizat un nou concurs de preselecţie a procurorului general", a subliniat Dodon.
De cealaltă parte, Maia Sandu a declarat că nu intenționează să își retragă asumarea răspunderii pentru Legea Procuraturii și își asumă toate riscurile în acest sens, chiar şi cel ca Guvernul să cadă.
Poziția PSRM
PSRM se pronunță categoric împotriva inițiativei oricărui politician de a încerca să numească pe criterii politice viitorul Procuror General, a anunțat formațiunea print-un comunicat.
”PSRM a luat act de dorința Primului Ministru, Maia Sandu, de a desemna personal viitorul Procuror General. Acest lucru înseamnă ca viitorul conducător al Procuraturii Generale ar urma să fie desemnat de șeful unui partid politic, în funcție de opțiunile sale personale sau politice. O astfel de inițiativă de subordonare politică a Procuraturii Generale este inacceptabilă într-o țară în care se fac eforturi intense pentru reformarea justiției”, au subliniat socialiștii.
Potrivit Partidului Socialiștilor, în inițiativa liderului PAS, Maia Sandu, se întrevăd clar și motivele reale care au dus la anularea concursului pentru selectarea Procurorului General, faptul că acest concurs nu a fost câștigat de o anumită persoană, care ar urma acum să fie numită politic în fruntea Procuraturii Generale.
”Inițiativa liderului PAS încalcă flagrant acordul semnat de ACUM cu PSRM, unde era menționat clar că în cadrul reformei justiției se va desfășura selectarea Procurorului General prin concurs, de către o comisie, nu de către un politician. Nici o altă discuție nu a existat între semnatarii acordului de a fi modificată această prevedere”, menționează partidul în comunicat.
În opinia PSRM, în realitate, Primul Ministru Maia Sandu vine cu o abordare despre care aceasta știe că nu are cum să aibă susținerea Parlamentului, o abordare care contrazice toate declarațiile și acțiunile ei anterioare.
”De aceea nu putem exclude că în realitate liderul PAS încearcă sa provoace deliberat căderea Guvernului, fiind încă sub emoțiile generate de pierderea alegerilor în Chișinău, dar și fiind în incapacitate de a conduc eficient executivul și a livra rezultate populației. Credem însa că este un gest total iresponsabil pentru care urmează să răspundă în fața societății cei care îl provoacă”, declară PSRM.
Astfel, PSRM se pronunță categoric împotriva inițiativei oricărui politician de a încerca să numească pe criterii politice viitorul Procuror General și condamnă această încercare de subordonare politică a acestei instituții.
”În timpul apropiat vor fi convocate fracțiunea parlamentară și Consiliului Republican al PSRM, care vor lua deciziile cuvenite pentru a nu admite ca țara să fie aruncată în criză totală de unii politicieni iresponsabili și imaturi.