Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Studiu de caz: Ce cred europenii despre liberalism

© AP Photo / Michael ProbstStudiu de caz: Ce cred europenii despre liberalism
Studiu de caz: Ce cred europenii despre liberalism - Sputnik Moldova
Abonare
Studiu de caz: Iată ce cred majoritatea europenilor și americanilor despre ideea liberalismului - datele studiului Sputnik.Opinii.

CHIȘINĂU, 8 nov – Sputnik. Potrivit studiului Sputnik.Opinii, majoritatea europenilor și americanilor consideră că ideea liberală trece printr-o criză profundă. Respondenților li s-a solicitat să aprecieze liberalismul drept model al unei societăți contemporane, care presupune o lipsă a intervenției statului în economie, multiculturalism și schimbarea definiției tradiționale a familiei.

Majoritatea italienilor (80 la sută) și francezilor (73 la sută) au declarat că liberalismul trece printr-o criză. În Germania, SUA și Marea Britanie ponderea celor care susțin o astfel de poziție depășește 50 la sută: 61 la sută dintre nemți, 60 la sută dintre americani și 58 la sută dintre britanici consideră că este necesară dezvoltarea unor alte modele sociale.

Cel mai înalt nivel al aprobării liberalismului l-au exprimat locuitorii Marii Britanii (42 la sută), iar cel mai scăzut – italienii (20 la sută). În SUA, 40 la sută din respondenți au declarat că acest model social este „unul bun care nu are nevoie de niciun fel de revizuiri”. În Germania ponderea acestora este de 39 la sută, iar în Franța – 27 la sută.

Studiul relevă faptul că americanii și britanicii cu studii superioare tind să accepte că modelul liberal actual se află în criză. În alte țări, o astfel de opinie este împărtășită preponderent de persoanele cu nivel de mediu sau scăzut de educație.

Drapeau de l'UE - Sputnik Moldova
Europenii nu cred că bazele militare străine i-ar putea apăra

În Franța, liberalismul este criticat cel mai des de persoane care au peste 35 de ani, precum și locuitorii din mediul rural. Cei mai antiliberali francezi se dovedesc a fi cei care au votat pentru Jean-Luc Mélenchon (82 la sută) și Benoît Hamon (78 la sută).

În Germania, împotriva liberalismului se pronunță, în primul rând, locuitorii din Saxonia (73 la sută) și Berlin (70 la sută). Majoritatea nemților care sunt nemulțumiți de ideea liberală sunt fie adepții stângii radicale -  Die Linke (73 la sută), fie a dreptei radicale - Alternativa pentru Germania, AfD (74 la sută).

În SUA de ideile liberale sunt nemulțumiți preponderent susținătorii Partidului Republican (76 la sută) și într-o măsură mai mică adepții Partidului Democrat (49 la sută). În același timp, americanii nereligioși tind să susțină acest model social (54 la sută).

Sondajul a fost realizat de Ifop, la comanda Sputnik News, în perioada 2-15 octombrie 2019 în Franța (pe un eșantion de 1003 persoane), SUA (1019 persoane), Italia (1001 persoane), Marea Britanie și Germania (câte 1004 persoane). Marja maximă de eroare la nivelul fiecărei țări constituie +/-3,1 la sută, la un nivel de încredere de 95 la sută.

Despre proiectul Sputnik.Opinii (Sputnik.Mnenia)

Proiectul internațional de studiere a opiniei publice a demarat în ianuarie 2015. Parteneri ai proiectului sunt cunoscutele companii de cercetare „Populus" şi Ifop, una dintre cele mai vechi companii francize care realizează sondaje de opinie. În cadrul proiectului Sputnik.Opinii sunt realizate cu regularitate sondaje de opinie în țările Europei și în SUA, în cele mai actuale probleme sociale și politice.

Sputnik Moldova este parte a unei agenţii de presă şi radio cu cu filiale multimedia în zeci de țări ale lumii. Sputnik dispune de site în peste 30 de limbi, emisie radio digitală și analogică, aplicații mobile și conturi pe rețelele de socializare. Abonații Sputnik beneficiază 24 de ore din 24 de știri în limbile engleză, arabă, spaniolă și chineză.

*Potrivit datelor Liveinternet pentru septembrie 2017.

Fluxul de știri
0