Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ziua Europeană a Gătitului și Alimentației Sănătoase: Reguli de aur pentru meniul zilnic

© Sputnik / Miroslav RotariLuminița Suveică
Luminița Suveică - Sputnik Moldova
Abonare
Anual, în data de 8 noiembrie, este marcată Ziua Europeană a Gătitului și Alimentației Sănătoase, care are drept scop încurajarea alimentației sănătoase, în vederea combaterii ponderii crescânde a obezității în Europa.
Ziua Europeană a Gătitului și Alimentației Sănătoase: Reguli de aur pentru meniul zilnic

Cu acest prilej, în cadrul emisiunii "Sputnik Matinal", medicul nutriționist Luminița Suveică a vorbit despre importanța realizării unui echilibru în alimentație și a precizat care sunt regulile esențiale pentru o veritabilă alimentație corectă. Mai mult decât atât, alimentația necorespunzătoare poate duce la schimbarea greutății corporale, precum și la apariția unor boli cronice.

Potrivit medicului nutriționist, o alimentație sănătoasă se asigură prin diversitatea alimentelor și consumul moderat al acestora, fără a depăși nevoile energetice ale organismului.

"Un echilibru în alimentația zilnică contează cel mai mult. În fiecare zi trebuie să folosim 50-60 la sută de carbohidrați în rația zilnică, 30 la sută de grăsimi și 20 la sută trebuie să le constituie proteinele. Totodată, nu trebuie să uităm de vitamine, minerale, legume și fructe proaspete", a menționat Suveică.

Medicul nutriționist vă îndeamnă să consumați fructele doar în prima jumătate a zilei, pentru că de altfel puteți adăuga niște kilograme în plus din cauza fructozei care nu se asimilează și se transformă în grăsimi. În a doua jumătate a zilei se recomandă să ne bazăm mai mult pe alimentele care conțin proteine, iar în prima jumătate a zilei să folosim mai mulți carbohidrați. În așa fel vom putea menține energia pe tot parcursul zilei.

Totodată nu trebuie să uităm și de hidratare pe parcursul zilei. Cantitatea de apă necesară organismului trebuie consumată până la orele amiezii.

Mai multe informații aflați din interviul audio atașat.

Fluxul de știri
0