Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Mihail Saakașvili a sosit la Chișinău - care este scopul vizitei

© AP Photo / Evgeniy MaloletkaMiheil Saakașvili
Miheil Saakașvili - Sputnik Moldova
Abonare
Fostul președinte georgian Mihail Saakașvili a aterizat la Chișinău în după-amiaza zilei de vineri, chiar în plină criză politică, când PSRM a înaintat o mițiune de cenzură împotriva Guvernului Sandu, din cauza asumării răspunderii Guvernului asupra Legii Procuraturii.

CHIȘINĂU, 8 nov - Sputnik. Fracțiunea Partidului Socialiștilor din Parlamentul Republicii Moldova a înaintat vineri o moțiune de cenzură împotriva Guvernului Maia Sandu. Cei 36 de socialiști se declară nemulțumiți în legătură cu decizia Cabinetului de Miniștri de a-și asuma răspunderea asupra Legii Procuraturii,care prevede modificarea mecanismului de înaintare a candidaților la funcția de procuror general al țării.

Totodată, în timpul ședinței Parlamentului, la care a fost anunțată moțiunea de cenzură, în fața Legislativului de la Chișinău s-au adunat câteva sute de oameni la un protest în susținerea Guvernului Sandu.

Într-un mesaj adresat acestora după ședința Parlamentului, Maia Sandu a declarat că „trebuie să stăm uniți în continuare, pentru că lupta va fi grea”. Maia Sandu le-a mulțumit susținătorilor pentru sprijin și le-a spus că ei sunt cei cei care luptă pentru o „Justiție adevărată”. Premierul le-a adus critici socialiștilor.

Mihail Saakașvili a aterizat la Chișinău

Întâmplător sau nu, fostul președinte al Georgiei Mihail Saakașvili a sosit la Chișinău, chiar în timpul crizei politice și neînțelegerilor din coaliția de guvernare pe tema Justiției.

Consilierul municipal Nichita Țurcan a postat pe pagina sa de Facebook o poză cu Saakașvili pe aeroportul Chișinău, precizând într-o postare anterioară că acesta a venit cu o cursă din Polonia.

Informația a fost confirmată pentru Sputnik din surse de la Aeroport.

Mihail Saakașvili - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu, despre posibilitatea ca Mihail Saakașvili să reformeze Justiția din Moldova

Potrivit ultimelor informații, fostul președinte georgian, asociat cu Revoluția Rozelor care a avut loc în Georgia în 2003 la Tbilisi, a efectuat doar o escală prin aeroportul Chișinău, destinația sa finală fiind alta, însă nu se știe dacă s-a întâlnit cu careva din politicienii moldoveni în timpul acelei escale.

Anterior, premierul Maia Sandu a declarat, după intrarea în funcție, că discută cu specialiști din fosta echipă georgiană a lui Mihail Saakașvili despre implicarea lor, în calitate de experți, la reformarea Justiției din Republica Moldova și chiar se află „la etapa la care elaborează aceste proiecte”. Însă, mai spunea atunci Sandu, un impediment pentru implicarea plenară a specialiștilor georgieni este lipsa banilor în Bugetul de Stat al Moldovei pentru cazarea și remunerarea lor. Maia Sandu a mai precizat că banii necesari în acest scop sunt așteptați să vină din finanțare externă, dar că și finanțatorii au procedurile lor, care necesită timp.

Premierul moldovean declara că atunci, Mihail Saakașvili era ocupat cu alegerile din Ucraina, însă se discută cu specialiști din guvernul georgian al perioadei când Saakașvili era președinte.

Fluxul de știri
0