Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Maia Sandu, despre posibilitatea ca Mihail Saakașvili să reformeze Justiția din Moldova

© Sputnik / Stringer / Accesați arhiva multimediaMihail Saakașvili
Mihail Saakașvili - Sputnik Moldova
Abonare
Maia Sandu dorește ca Mihail Saakașvili și specialiști georgieni să participe la reformarea Justiției, dar a spus că statul nu are bani să le plătească serviciile și așteaptă finanțare externă.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Prim-ministrul Maia Sandu a declarat că discută cu specialiști din fosta echipă georgiană a lui Mihail Saakașvili despre implicarea lor, în calitate de experți, la reformarea Justiției din Republica Moldova și chiar se află „la etapa la care elaborează aceste proiecte”.

Dumitru Diacov despre demisia procurorului general Eduard Harunjen - Sputnik Moldova
Video
Diacov, despre demisia lui Harunjen: „Mă bucur că s-a terminat această istorie” - Video

Deocamdată însă a spus Maia Sandu, există un impediment pentru implicarea plenară a specialiștilor georgieni: lipsa banilor în Bugetul de Stat al Republicii Moldova pentru cazarea și remunerarea lor.

Maia Sandu a precizat că banii necesari în acest scop sunt așteptați să vină din finanțare externă, dar că și finanțatorii au procedurile lor, care necesită timp.

Ar urma ca pe lângă prim-ministrul Republicii Moldova să existe un consiliu din care să facă parte și experți străini, potrivit celor menționate de Maia Sandu.

„Când vine Saakașvili la Chișinău?” a fost întrebată Maia Sandu în cadrul unui interviu video pentru publicația Cotidianul.md.

Reporterul îi reamintește Maiei Sandu că, acum o lună, „în emisiunea Nataliei Morari, era în direct cu Saakașvili” și i-a adresat acestuia invitația de a veni la Chișinău. „La fel, s-a discutat în presă posibilitatea ca doamna Dekanoidze, care a implementat reforma Poliției în Georgia, să vină aici, să ne ajute cu consultanță”, a mai adăugat reporterul.

„Dl Saakașvili este implicat în campania electorală din Ucraina, este foarte ocupat în această campanie, în câteva zile vor avea loc alegeri parlamentare acolo”, a răspuns Maia Sandu.  

Vizita la Bruxelles a Prim-ministrului Maia Sandu - Sputnik Moldova
Politică
Maia Sandu, la Bruxelles: Deblocarea asistenței financiare de către UE

„Cu specialiști din guvernul, din perioada Saakașvili discutăm, suntem la etapa la care elaborăm aceste proiecte. Acești oameni, atunci când vin, trebuie să le cumpărăm bilete, să le asigurăm cazare - deci, avem nevoie de sprijin extern”, a explicat prim-ministrul Sandu.

„Noi ne-am dori ca lucrurile să se întâmple mai devreme, mai degrabă, dar există niște proceduri ale donatorilor, ale finanțatorilor externi. Suntem în discuții cu ei, încercăm să urgentăm cât se poate de repede, ca să putem să avem această primă discuție în acest consiliu de pe lângă prim-ministru, despre care am vorbit, care să ne ofere sfaturi la cel mai înalt nivel despre cum ar trebui să implementăm reforma în Justiție și în Procuratură”, a menționat premierul Sandu.

„Da, și noi ne dorim să ne mișcăm foarte repede, dar nu putem să facem abstracție de anumite elemente, nu ne putem permite să acoperim noi aceste costuri, pentru că Bugetul nu are bani și atunci depindem de procedurile finanțatorilor, care sunt foarte deschiși, vor să ne ajute, dar care au și ei nevoia să elibereze fonduri din altă parte, să le realoce și, respectiv, să ne acopere aceste costuri. Noi până la sfârșitul lunii august o să avem mai multe discuții pe acest subiect”, a precizat Maia Sandu.

Fluxul de știri
0