Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Statistici alarmante: Moldova rămâne fără locuitori

© Sputnik / Miroslav RotariЛюди в городе
Люди в городе - Sputnik Moldova
Abonare
În 2017, din ţară au plecat aproape 160 de mii de oameni. Putem spune că în doar un an un oraș precum Bălțiul ar rămâne fără populație.

CHIȘINĂU, 7 nov – Sputnik. Datele Biroului Național de Statistică arată că, în 2017, peste 159 de mii de oameni au părăsit Republica Moldova și au locuit în străinătate cel puțin 9 luni cumulativ.

Suntem tot mai puțini nu doar pentru că din ce în ce mai mulți oameni pleacă din țară în căutarea unui trai mai bun, ci și pentru că se nasc tot mai puțini copii. 

Dacă în 1991 în Moldova s-au născut peste 72 de mii de oameni, iar numărul deceselor nu depășea 46 de mii, raportul s-a inversat începând cu anul 1999, când rata mortalității a depășit rata natalității. Acest trend s-a păstrat până în prezent.

În 2018, numărul nou-născuților a fost de două ori mai mic decât în anul în care Moldova și-a proclamat independența.

Un alt fenomen care, din an în an, devine o povară tot mai mare pentru bugetul țării este îmbătrânirea populației. Numărul angajaților este în permanentă scădere, iar cel al pensionarilor este în creștere.

Jumătate dintre moldovenii din sate consumă apă poluată - Sputnik Moldova
Societate
Sociolog: Riscă oare Moldova să rămână pustie, depopulată

Potrivit Biroului Național de Statistiică, în trimestrul doi al acestui an numărul cetățenilor angajați în câmpul muncii a fost de 943 de mii de persone, în vreme ce numărul persoanelor care au atins vârsta de pensionare este de 560 de mii. Cu alte cuvinte, mai puțin de doi salariați susțin în prezent un pensionar. (1,7).

Prin comparație, în anul 2000 populaţia ocupată era de 1,5 milioane de oameni, iar numărul pensionarilor era de peste 273 de mii. Altfel spus, cinci salariați susțineau un pensionar.

Specialiştii estimează că acest dezechilibru se va accentua şi mai mult în anii următori.

Fluxul de știri
0