CHIȘINĂU, 1 iul – Sputnik. Migrația de muncă și plecarea cetățenilor din Moldova reprezintă una dintre cele mai actuale și acute probleme ale țării.
Apropo, unii experți susțin că nu trebuie să ne facem griji pentru faptul că lumea pleacă la muncă peste hotare, pentru că ea este caracteristică tuturor țărilor, inclusiv celor foarte dezvoltate. Dar, așa este oare? La această întrebare vine cu un răspuns sociologul Vasile Cantarji.
„Acestea sunt procese cu un caracter absolut diferit și ele nu pot fi comparate. Da, europenii sau americanii pleacă deseori să muncească în alte țări, cel mai des în Asia. Și, invers, locuitorii Asiei pleacă în Europa sau SUA. Însă acest fenomen este o consecință a globalizării, fiind caracteristic pentru companiile multinaționale”, a spus sociologul.
Cantarji spune că emigrarea cetățenilor din Moldova este cauzată de calitatea scăzută a vieții din țara de baștină și de neîncrederea într-un viitor de succes al acesteia.
„În unele companii din țările dezvoltate există un mecanism de rotație în care transferarea cu serviciul într-o altă țară este uneori obligatorie. Desigur, acest lucru nu poate fi comparat cu motivele și caracterul migrației moldovenești”, a menționat Cantarji.
Analistul este sigur că pământul moldav nu va rămâne pustiu niciodată. Altceva este că populația Moldovei, cu timpul, ar putea să fie înlocuită de venetici.
„Prin depopulare se subînțelege că o anumită parte din teritoriu devine pustie. Însă acest lucru nu se poate întâmpla, deoarece populația de pe glob se află în permanentă mișcare. Mai curând au dreptate cei care se întreabă: cine se va stabili în locul migranților noștri aici, în Moldova”, a rezumat interlocutorul.